Zöld város projekt

2022.02.26. 06:50

Látványosan megújították a Thury-vár környékét

A Zöld város kialakítása Várpalotán elnevezésű pályázat állapotáról és a tervezői koncepcióról tartott beszámolót Mezei László főépítész, valamint Izmindi Réka kert- és tájépítész a vár Thury-termében.

Szabó Péter Dániel

Forrás: Szabó Péter Dániel

A vár környezetének megszépítését célzó beruházás zárórendezvényén a főépítész hangsúlyozta, noha Zöld város projektről beszélünk, valójában ez sokkal több annál, ugyanis a rekonstrukcióval Várpalota történelmi örökségéből is visszahoztak egy keveset. 

– Sokszor úgy tűnik, mintha a Thury-vár létezése ellenére feledésbe merült volna a város történelmi múltja, és sokan a szocialista városépítés 1950-es, 1960-as éveit tartanák origónak, pedig a legtöbb település arra büszke, hogy meg tudta őrizni sok száz éves belvárosát. Nekünk ez nagyon kis részben sikerült, most ezzel a felújítással ebből szerettünk volna valamit visszacsempészni – mondta Campanari-Talabér Márta polgármester a Thury-vár környezetének megszépítését célzó beruházás zárórendezvényén.  

Mezei László ismertette a beruházás részleteit

Forrás: Szabó Péter Dániel

A városvezető emlékeztetett, 2016-ban nyerte el Várpalota a vár környékének rekonstrukcióját célzó pályázatot egy TOP-os felhívás keretén belül. 2020 januárjában indították meg a közbeszerzési eljárást, július végén írták alá a szerződést a nyertes ajánlattevővel, majd ugyanebben az évben augusztus 5-én átadták a munkaterületet. A polgármester hangsúlyozta, a Tury-vár körüli terület fejlesztési célja a várat körülvevő zöldfelületek és közterek történelmi rehabilitációja volt. 

A polgármesteri köszöntő után Mezei László főépítész beszélt a tervezői koncepcióról, melyben egyebek mellett részletesen kitért a Mária-kút és a várfal rekonstrukciójára, valamint az eredeti helyén kialakított dísztó megvalósítására is. A főépítész elmondta, noha Zöld város projektről beszélünk, valójában ez sokkal többet jelent annál. Hiszen a rekonstrukció célja nemcsak megújítani és szebbé tenni a vár környékét, hanem ezzel együtt Várpalota történelmi örökségéből is visszahozni egy keveset. Ezért a tervezés során fontos volt figyelembe venniük a belváros és a vár előtti tér azon részeit, amelyek az eredeti városszerkezetet ­őrzik.  

Átgondolt koncepció mentén újult meg a vár környéke Várpalota központjában

Forrás: Szabó Péter Dániel

Izmindi Réka tájépítész hozzátette, a növénykiültetési koncepció alapja a lombtömeg jelentős növelése mellett az átlátható, biztonságos terek kialakítása volt. A munkálatok során erdőalkotó, illetve vízparti hangulatot erősítő növényfajokat telepítettek. A vízparti élőhely területén mocsári növényeket, illetve a mocsárzónával nem rendelkező területeken vízpartimitátor évelőket ültettek. A beruházás részeként több mint 360 fát, 6600 cserjét, 12 ezer évelőt és mintegy 1800 hagymás növényt telepítettek. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában