Megvalósult álom

2022.02.24. 20:00

Milliárdos iskolabővítés Felsőörsön: cél a nyolcosztályos oktatás

A kormány egymilliárd 14 millió forint támogatást biztosított a felsőörsi Hriszto Botev Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola Malomvölgy Általános Iskolájának bővítéséhez, mellyel új tantermeket és nagy, közösségi rendezvények céljára is alkalmas, tágas tornatermet alakítottak ki.

Kovács Erika

Forrás: Nagy Lajos/Napló

A forrás elnyerésében meghatározó volt Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára, a térség országgyűlési képviselője segítsége, hangzott el a február 24-i átadáson, ahol kilátásba helyezték a nyolcosztályos oktatást is. 

Köszönettel szólt a kormányzat támogatásáról Kontrát Károly képviselő, mellyel megépíthették az impozáns épületet Felsőörsön, az átadást hosszú előkészítő munka előzte meg. 

– Boldog vagyok, hogy itt lehetek, a mai igazi ünnepnap a felsőörsi embereknek - fogalmazott a képviselő. Felidézte, miután a polgármester részletezte számára a terveket, célokat, és jelezte a forrásigényt, mindezzel egyetértve a képviselő felkutatta a támogatási lehetőséget. Ezt a munkát segítette, hogy a felsőörsi emberek célja összecseng a kormányzatéval, utóbbi számára is alapvetően fontosak a családok, a gyermekek, illetve támogatásuk, valamint a települések megfelelő iskoláztatási körülményeinek biztosítása. Az új épület kitűnő lehetőséget ad a közösség számára is, legyen szó sportról, különféle rendezvényekről, mint például a ballagás, szalagavatók, bálok. 

A képviselő közös sikernek nevezte a beruházást, melyből kivette részét a kormányzat, a térségi országgyűlési képviselő, a helyi önkormányzat és képviselők, a kivitelezők, valamint a mesteremberek. – A mostani alkalom legyen az örömé, az ünneplésé, hétfőn már lehet beszélni a következő lépésről, dolgozzunk együtt a jövőben is! - hangsúlyozta. 

Szabó Balázs, a 2018 lakost számláló település polgármestere kiemelte, a beruházás nem jöhetett volna létre a kormányzat és Kontrát Károly országgyűlési képviselő támogatása, segítsége nélkül, mellyel megvalósulhatott a felsőörsi emberek régi álma. A balatoni tájba és a műemléki környezetbe tökéletesen illeszkedő, ugyanakkor modern épületet Krizsán András DLA Ybl-díjas építész tervezte (Doctor of Liberal Arts, a PhD tudományos fokozat megfelelője a művészeti képzésben - a szerk.), a kivitelező a Vemévszer Kft. volt. 

A folyamatosan növekvő lakosság, az egyre több gyermek indokolta az iskola bővítését, a speciális burkolattal ellátott sportcsarnok, illetve közösségi tér pedig kiválóan alkalmas lesz nagy rendezvények megtartására. 

Szauer István, a Veszprémi Tankerületi Központ igazgatója egyebek mellett felidézte, a helyi iskola működése, illetve a bővítés ötlete 16 évvel ezelőtt merült fel először, aztán mindez csaknem feledésbe merült. A kormányváltásnak, illetve az új politikai környezetnek és a helyi emberek akaratának köszönhetően sikerült megmenteni az iskolát, és sor kerülhetett a bővítésre is. Mindebben kiemelte a kormányzat, az országgyűlési képviselő támogatását, a polgármester munkáját. Azt mondta, a gyerekek olyan környezetben tanulhatnak, sportolhatnak, amely kevés településen található meg. Vastaps kísérte a kijelentését, miszerint cél a nyolcosztályos oktatás bevezetése, a mostani négy osztállyal szemben. 

Az átadáson kiderült továbbá, a munkaterületet 2021. január 11-én adták át, a bokrétaavatót, amikor az új szárny már elérte végső magasságát, már tavaly június elején megtartották. 

A Kovácsné Bognár Gabriella vezette tagintézménybe jelenleg 80 gyermek jár. Az új épületben létrehoztak egy 640 négyzetméteres és hét méter magas tornatermet, színpadot, öltözőket, kialakítottak két tantermet, tágas étkezőt, főzőkonyhát, a tetőre napelemeket helyeztek. A községben zömében fiatalok, illetve kisgyermekes családok élnek, emiatt is volt nagy igény a bölcsődeépítés és az óvodabővítés után az iskola fejlesztésére, illetve bővítésére.  

Az ünnepélyes átadáson a felsőörsi iskola diákjai és az Ars Nova Zeneiskola helyi tanulói, valamint Papp Máté Bence táncművész és tanítványai szép műsort adtak. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában