Tanulmányi támogatás

2022.02.09. 06:50

Nemzetiségi ösztöndíjat kapott három veszprémi gimnazista

A Lovassy László Gimnázium három tanulója vehetett át a nemzetiségi tanulmányi ösztöndíjról szóló oklevelet Soltész Miklós államtitkártól kedden az intézményben.

Marton Attila

Forrás: Pesthy Márton/Napló

A kitüntetést a Lovassy gimnázium három 11. évfolyamos tanulója, Burger Dóra, Lőke Eszter és Pölös Gréta Boglárka kapták. Az ösztöndíj célja, hogy segítse a Magyarországon élő, nemzetiségekhez tartozó, kiemelkedő képességű középiskolásokat a továbbtanulásukban. Az elbírálásnál figyelembe veszik a pályázó tanulmányi eredményét, szociális hátterét, közösségi aktivitását és továbbtanulási terveit is. A támogatás a középiskola két utolsó tanévére szól. 

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára hangsúlyozta, a magyarországi németek mindig nagyszerű polgárai voltak hazánknak. Emlékeztetett, a török pusztítás után az ország újjáépítésében elévülhetetlen érdemeket szerzett az 1700-as évek elején hazánkba települt, és utána kiváló magyar állampolgárrá váló németség. Az 1940-es években a nemzet számára óriási pusztítást jelentett, hogy a hazai németség közel 200 ezer lakosát telepítették ki. A tragikus események után negyven éven át az otthonaikban, templomaikban tudták ápolni, őrizni a nyelvet és a kultúrát, míg a rendszerváltás nagy lehetőséget jelentett a nemzetiségeknek. Felidézte, míg 2010-ben hét német nemzetiségi intézmény működött országszerte, ma már 70 ilyen létezik az óvodától a középiskoláig. 

A tanulmányi ösztöndíjat bő tíz évvel ezelőtt indította el a kormány, ezalatt 272 diákot támogattak, a német nemzetiségi tanulók mellett horvát, szlovák, szerb, cigány-roma, román tanulókat is kitüntettek. Az államtitkár reményét fejezte ki, hogy a kitüntetett diákok felnőttként is szolgálják közösségüket.

Az ösztöndíjról szóló oklevelet Soltész Miklós, Ovádi Péter országgyűlési képviselő (Fidesz–KDNP) és Eich Mária, a Veszprémi Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke adták át a három diáklánynak. A rendezvényen közreműködött a gimnázium német nemzetiségi kamarakórusának több tagja Bankó Mónika tanárnő irányításával, harmonikán kísért Weisz Ádám.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában