Egyensúlyban a büdzsé

2022.02.28. 14:00

Utakat újítanak fel, és bővítik a kommunális gépparkot Sümegen

A képviselő-testület elfogadta a 2022-es költségvetésről szóló rendelettervezetet, amely erre az évre 3 milliárd 677 millió forint bevételi és kiadási oldallal számol. Erről Végh László polgármester tájékoztatta lapunkat a testületi ülés után.

Szijártó János

Sümegen városüzemeltetési feladatokra 320 millió forintot terveztek be, ami magában foglalja a zöldterületekkel összefüggő tevékenységet, a közvilágítás és a közutak fenntartásának támogatását Fotó: Szijártó János/Napló

Mint megtudtuk, a bevételi oldal az 1 milliárd 344 millió forint működési, az 1 milliárd 426 millió forint felhalmozási és a közel 907 millió forint finanszírozási bevételből tevődik össze. Az önkormányzatot megillető állami támogatás 566 millió forint, ami az előző évi előirányzathoz képest 42,5 millióval növekedett. A kiadások között – a működési kiadásokon túl – külterületi utak megújítása, komplex turisztikai pályázat lebonyolítása, a Kisfaludy-emlékház felújítása, a szeméttelep rekultivációja és kommunális gép beszerzése szerepel. A finanszírozási kiadások elsősorban az intézményekhez kapcsolódó költségeket tartalmazzák, 655 milliós nagyságrendben. 

 

Az elfogadott költségvetéssel az önkormányzat biztosítani tudja a kötelezően ellátandó feladatok végrehajtását, az intézmények működését és a beruházások, felújítások pénzügyi fedezetét. Az elfogadott rendelet szerint az önkormányzati hivatal működésére 256 millió forintot terveztek, városüzemeltetési feladatokra 320 milliót, ami magában foglalja a zöldterületekkel összefüggő tevékenységet, a közvilágítás és a közutak fenntartásának támogatását. Az óvodapedagógusok bértámogatására 68,4 milliót terveztek, az ő nevelőmunkájukat segítő dolgozók bértámogatására 34,9 milliót, míg maga az intézmény közel 19 millió forintos működési támogatásban részesül. A települési önkormányzati szociális feladatokhoz 8,5 millió forintot terveztek, a család- és gyermekjóléti szolgálat 9,2 millió, a család- és gyermekjóléti központ 21,8 millió forint támogatáshoz jut 2022-ben. Számos egyéb tétel szerepel még a támogatások között, ami összességében meghaladja az 566 millió forintot. 

 

A sümegi önkormányzatnál a feladatellátás az előző évhez képest jelentősen nem változik, a bevételi források nem bővültek. A beruházásokra, fejlesztésekre fordítható források nagyrészt csak pályázatok útján bővíthetők, amelyekre a jövőben is jelentős hangsúlyt helyez a város. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában