Megemlékezés Veszprémben

2022.03.15. 15:30

A magyar néplélek nem viseli el a szolgalelkűséget

A szabadságszeretet és a hazáért hozott felelős döntések összekötik a mai kor magyarjait az 1848-as hősökkel, emelte ki ünnepi beszédében Ovádi Péter országgyűlési képviselő.

Marton Attila

A város nevében Porga Gyula polgármester és Ovádi Péter koszorúzott

Forrás: Penovác Károly/Napló

A koronavírus-járvány miatt két év szünet után tartották meg ismét az 1848-49-es forradalom és szabadságharcra emlékező rendezvényt a Dózsa György téren. Ovádi Péter országgyűlési képviselő (Fidesz–KDNP) beszédében hangsúlyozta, március 15-e a szabadságharc, a nemzet nagyjai és a bátor vitézek mellett arra is emlékeztet, hogy vannak olyan egyetemes igazságok, amelyeket nem lehet világnézetileg értelmezni. Ahogyan Kossuth Lajos és Széchenyi István vállalták a felelősséget döntéseikért, úgy a mai kiszámíthatatlan időben magyarként egyetlen járható utat választhatunk: a szabadságunk megóvásában és békés életünk megőrzésében nem lehetünk megalkuvók, különben elnyomás következik – fogalmazott Ovádi Péter. 

Hozzátette, ez a gondolat összeköt minket világnézettől függetlenül, és összeköti a mai magyarokat a 174 évvel ezelőtti forradalom és szabadságharc szereplőivel. A magyar történelemben sokan küzdöttek az önrendelkezésért és a független Magyarország létezéséért Szent Istvántól Rákóczin át az 1848-49-es és az 1956-os forradalmárokig. Az 1848-49-es harc egyszerre történt a csatatéren és a diplomáciában. A nemzet nagyjai nem értettek mindenben egymásban, de összekötötte őket Magyarország békéjének és szabadságának megteremtése. – Egyetértettek abban, hogy idegen hatalmak ne sodorják háborúba országunkat, hogy a magyar katonákat ne vigyék külföldre, és hogy Magyarország felelős, nemzeti kormánnyal folytathassa a fejlődést – fogalmazott Ovádi Péter. Bár az 1848-49-es szabadságharcot leverték, ugyanakkor máig büszkén tekintünk a forradalom résztvevőire, mert ez a küzdelmes korszak is kellett ahhoz, hogy erős, szuverén államként tekintsenek Magyarországra. A gondolkodásmódban mindig megmaradt a magyarok szabadságszeretete, ugyanis a magyar néplélek nem viseli el a szolgalelkűséget - jegyezte meg az országgyűlési képviselő.

 „A nagyvilágon e kívül nincsen számodra hely” címmel zenés-irodalmi műsort adott az Ipari Diákszínpad, a középiskolásokat Hatás Andrea és Somogyi Zsuzsa készítette fel. A megemlékezés elején népdalt énekelt Kiss Anna, közreműködött a MH Légierő Zenekara. A rendezvény végén a város intézményeinek vezetői és az Ukrán Nemzetiségi Önkormányzat képviselői is koszorút helyeztek el az emlékműnél.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában