Szállást, ellátást kapnak

2022.03.01. 06:50

Egyre több a menekült - A belügyminiszter a véres konfliktusról és a járványról

Pintér Sándor miniszterelnök-helyettes, belügyminiszter a szomszédban folyó háborúról, a pandémiáról, a védettségi igazolványokat érintő visszaélésekről, az illegális migrációról beszélt hétfőn este a polgári esten Balatonalmádiban, a Pannónia Kulturális Központ és Könyvtár zsúfolásig megtelt színháztermében, ahová Kontrát Károly államtitkár, a kettes számú választókerület országgyűlési képviselője meghívására érkezett. Pintér Sándor beszélt az orosz–ukrán háborúról, amelyben a polgári védelem, a katasztrófavédelem és a rendőrség révén a belügyi tárcának is feladata van.

Kovács Erika

Pintér Sándor az almádi polgári esten, a zsúfolásig megtelt színházteremben

Fotó: Penovác Károly/Napló

Pintér Sándor belügyminiszter elmondta: a miniszterelnök létrehozta a Nemzetbiztonsági Operatív Törzset (NOT), melyet vezet is. Alapfeladat, hogy aki menekültként Ukrajnából érkezik, megfelelő szállást, ellátást kapjon. Naponta nő a menekültek száma, február 28-án reggelig 67 968 ember érkezett, ebből 60-70 százalék az ukrán, a magyar, illetve kettős állampolgárok száma 25-32 százalék. A határtól távolabb gyülekezési helyre mehetnek, ahol beszél velük az idegenrendészet, a terrorelhárítás, az Alkotmányvédelmi Hivatal, majd elhelyezik őket. Eddig 25 ezer helyet biztosítottak nekik családi házakban, panziókban, ha kell, bővítik a lehetőséget. Működnek melegedő vagonok, majd busszal szállítják el őket. A családok férfiak nélkül érkeznek, akik nem jöhetnek át a határon. Elhangzott, a háborús veszély nem csökken, fegyvert nem viszünk ki és nem engedünk át a határainkon, de humanitárius és egészségügyi segítséget igen. 

Pintér Sándor szólt a pandémiáról, ami nagy erőfeszítést, szervezést igényelt az egészségügytől, a belügytől, így minden kórházban volt elegendő eszköz, gyógyszer, ágy, és egy orvosnak sem kellett lemondania egyetlen betegről sem. A miniszter méltatta az oltóanyag és a gyógyszer gyors, világszintű bevezetését. Aláhúzta, hazánkban már akkor megalakult az Operatív Törzs, amikor a világjárványt még nem mondták ki. Az első hullámban minimális volt az elhunytak száma, jelenleg már az ötödik hullám végén vagyunk. Ma 1540 megbetegedés volt, a csúcsidőben ez 15 ezernél több. A védekezést az oltóanyag jelentette, hazánk az egyetlen, ahol ebből lehetett válogatni. A vírus itthon egymillió 700 ezer embert fertőzött meg, a kettes választókerületben (vk.) 17 519-et, ebből 327-en meghaltak. Balatonalmádiban 2022 fertőzés történt, 1930 ember meggyógyult, tizenhatan elhunytak. Az oltottság jelentős a kettes vk.-ban, a 3. oltást 122 ezren vették fel, 4100-an Almádiban, ahol 324-en a 4. oltást is kérték. A belügyminiszter beszélt a védettségi igazolványt érintő visszaélésekről, az eszközök eltulajdonításáról, az illegális migrációról. 

A belügyminiszter és az államtitkárForrás: Penovác Károly/Napló

Kontrát Károly államtitkár, a kettes vk. képviselője és képviselőjelöltje köszönettel beszélt a kormányzat és Pintér Sándor miniszter támogatásáról, mellyel az utóbbi években látványosan fejlődött a vk. és a térség. Balatonalmádi fejlődéséről kiemelte a rend­őrkapitányságot, az óvodát, sportközpontot, bölcsődét, az iskolai fejlesztést, a Magtár, a Kolostor felújítását. Szólt a kitűnő közösségről, a civilekről, a nyugdíjas szervezetekről, a térségbeli utak korszerűsítéséről. – Pintér Sándor miniszternek meghatározó szerepe van abban, hogy hazánk Európa egyik legbiztonságosabb országa – fogalmazott. A polgári esten a miniszter válaszolt a kérdésekre is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában