Kiegészíthették az emlékfasort

2022.03.17. 11:30

Eszközátadás Bakonyszücsön: pótkocsit vettek a traktorhoz, lombszívót szereltettek rá

A zöldterületek rendben tartását segítő eszközöket adtak át Bakonyszücsön és fákat ültettek el a településen. Mindkét esetben pályázati támogatás segítette az önkormányzatot.

Rimányi Zita

Kovács Zoltán országgyűlési képviselő és Fódi István polgármester

Forrás: Pesthy Márton/Napló

A Magyar falu programban nyert több mint hárommillió forintot Bakonyszücs, amiből meglévő traktorához pótkocsit vásárolt. Egy lombszívót ugyancsak beszerzett a pályázati támogatás révén. Így könnyebb lesz ősszel a lehullott levelek eltakarítása a közterületeken. A településfásítási programban révén pedig 26 fát ültethettek el a faluban. Hárs- és nyírfákat, szivargömbfát, kocsányos tölgyet kaptak és a játszótér mellé ezüstnyírek kerülhettek. 

Kovács Zoltán országgyűlési képviselő a faültetéskor és a kommunális eszközök átadásakor arról beszélt, hogy a kormány fontosnak tartja az erdősültség fokozását. Tízezrével ültethetnek fákat az erdőgazdaságok e szándék következtében. A cél a honatya szavai szerint az, hogy az erdősültség arányát a jelenlegi 22-23 százalékról 2030-ra 27 százalékra növeljék. Emellett a két éve tartó településfásítási programban civilek, önkormányzatok pályázhatnak facsemetékre. A települések már 12 ezret elültethettek, évente ötszáz falu, város bővítheti, gazdagíthatja így zöldterületeit. Kovács Zoltán a közösségépítés szempontjából is fontosnak tartja ezt a projektet és megemlítette, hogy akadt, ahol az újszülötteknek alakította ki ligetet, Bakonyszücsön pedig őseik emlékét ápolják ilyen módon is. A településfásítási program folytatódik – szögezte le az országgyűlési képviselő. Azt ugyancsak elmondta, hogy a Magyar falu program népszerű forrása a kommunális eszközök beszerzését lehetővé tevő támogatás. Tájékoztatása szerint a térségből 62 önkormányzat igényelt ennek keretében anyagi segítséget. A gépek pótolják az emberi munkaerőt, hatékonyabbá teszik a feladatvégzést a közterületeken. 

Fódi István polgármester elmondta, hogy a településfásítási program szerinte az emberek egészségét szolgálja, jobb levegőjű környezetben élhetnek. Úgy véli, erre még a Bakonyalján található falujukban is figyelniük kell. A kapott fák révén most dupla hársfasorukat egészítették ki, a hiányzó egyedeket pótolták. Ezt a részt még eleik alakították ki, az I. világháborúban elesett helyiek emlékére. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában