"Arra kell figyelni, ki rázza az üveget"

2022.03.26. 20:47

Háborúról, hazaszeretetről - Lakóssági fórum Csetényben

A szomszédunkban kitört háború okán az emberek összeugrasztásáról, a hazaszeretet kapcsán Kölcsey erkölcsi intelmeiről is szó esett a csetényi lakossági fórumon.

Rimányi Zita

– Négy éve bizalmat kértem a helyiektől, azóta a térség fejlődéséért együtt dolgoztunk. Közös eredményeink közül legszívesebben a közösségek teremtését emelem ki. Például a polgármesterek fórumát és a vállalkozói klubot. Csapatmunkában, partnerként segítettek a lakosok, a településvezetők a választókerület képviseletekor. Továbbra is lendületesen szeretném szolgálni a környékbelieket – mondta el Ovádi Péter országgyűlési képviselő csetényi lakossági fórumán. Nagy Attila polgármester arról beszélt, hogy szükség volt a honatya tevékenységére falujuk fejlődéséhez. 

Bayer Zsolt író, publicista a program további részében először az Ukrajnában dúló háború kapcsán David Attenborough természettudós társadalmat illusztráló gondolatát idézte fel. Aszerint, ha fekete és vöröshangyákat zárunk össze egy dunsztosüvegbe, békességben meglesznek csoportjaik. Ha viszont jól összerázzuk az edényt, kitör köztük a háború: mivel ellenségnek hiszik, kiírtják egymást. Így lehet összeugrasztani népcsoportokat, embereket – vonta le a hasonlatból a következtetést az előadó és rögtön hozzátette: arra kell figyelni, ki rázogatja az üveget, azaz kinek az érdeke az ellentét szítása. Azt is megjegyezte, hogy hazánknak fontos a mielőbbi békekötés, az, hogy kimaradjunk a fegyveres konfliktusból és kötelességünk a tűzharcok elől menekülők segítése. 
 

Idézte Kölcsey Ferenc 1834-ben született parainesis-ét. A reformkori költő az öccse fiának írta, címezte az erkölcsi intelmeket. Azok közül Bayer Zsolt kiemelte azt a részt, melyben szerinte azt fejti ki: nem érti a kozmopolitákat, hogyan szerethetik az egész világot. Ez a publicista állítása alapján a Himnusz szerzőjének hazaszeretetről szóló hitvallása. S arról szintén szólt Csetényben, hogy véleménye alapján minden embert három alapvető identitás határoz meg, azok jelölik ki a helyét: a vallási, a nemzeti és a nemi identitása.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában