Március 15-ei megemlékezés Pápán

2022.03.15. 16:00

Kovács Zoltán: A békéhez egység kell

A történelem kötelez. Nemcsak főhajtásra, nemcsak emlékezésre, hanem nemzeti érdekeink, függetlenségünk folyamatos megvédésére – így fogalmazott Kovács Zoltán országgyűlési képviselő az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 174. évfordulója alkalmából rendezett pápai megemlékezésen.

Polgár Bettina

Forrás: Nagy Lajos/Napló

A Március 15. téren tartott főhajtás Pápa Város Fúvószenekarának toborzóját, majd a Himnuszt követően Kovács Zoltán köszöntőjével vette kezdetét, aki Plosszer Ferenc káplán korabeli feljegyzéseivel idézte meg a 174 esztendővel ezelőtti pápai eseményeket. Mint mondta, akkor egy új korszak kezdődött Magyarország történetében, s egy új világ volt születőben, tele nehézségekkel és veszélyekkel. - Ma sincs ez másként. Szintén egy veszélyekkel teli korba léptünk, ahol egyszerre kell megküzdenünk illegális migrációval, járvánnyal, energiaválsággal, nemzetközi gazdasági nehézségekkel. Emellett pattanásig feszülnek a húrok a globális világ által uralni kívánt politikai küzdőtéren. A szomszédságunkban pedig nyílt háború dúl – emelte ki.

Hozzátette, ebből a háborúból ki kell maradnunk. - A magyar történelem arra tanít bennünket, hogy nincs olyan nagyhatalmi érdek, olyan ideológia, amely a magyarok számára a háborút, a békétlenséget igazolná. Meg kell őriznünk Magyarország békéjét és biztonságát. A békéhez pedig egység kell – hangsúlyozta az országgyűlési képviselő. Kovács Zoltán úgy fogalmazott, a háború hatásai ellen csak úgy tudunk védekezni, ha felelős és nemzeti kormány vezeti az országot, amely megőrzi Magyarország békéjét és biztonságát.

- Március 15. a nemzeti egység ígérete. Legyen béke, szabadság és egyetértés. Így kezdődik a 12 pont. Arra emlékeztet, hogy a hétköznapi szócsaták felett legyen egy közös nemzeti cél, amely összetart bennünket, az oly sokféle magyart. A széthúzó vágyakat fogja össze a közös akarat, hogy Magyarországon egy szabad nemzet élhessen, saját, független államában, mert egy széthúzó nemzet nem marad szabad soha – fűzte hozzá.

- Amikor kitűzzük a kokárdát, legyünk büszkék a magyarságunkra, a hazaszeretetünkre és egykori hőseink emlékére. Higgyük el, hogy képesek vagyunk együtt megoldani az új kihívásokat, méltón 1848 örökségéhez. A történelem kötelez. Nemcsak főhajtásra, nemcsak emlékezésre, hanem nemzeti érdekeink, függetlenségünk folyamatos megvédésére – mondta.

Az ünnepi folklórműsort követően adták át a Pápa Város Önkormányzata által alapított kitüntetéseket. Pápa Városért Érdeméremben részesült Bilinszky Zsuzsanna főorvos és Pápa Város Fúvószenekara, valamint Pápa Város Díszoklevele kitüntetést kapott Ekanem Bálint Emota énekes, színész, Mátyus Aliz, a Pápai Művelődéstörténeti Társaság alelnöke, Nagy József asztalosmester, Sydó Tibor nyugalmazott testnevelőtanár és a Hagyományok Hegye Egyesület. A főhajtás díszsortűzzel, koszorúzással és a Szózattal zárult.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában