Büszkén tekintenek rájuk

2022.03.03. 14:00

Különleges értékeket őriznek Balatonfüreden

Bóka István, Balatonfüred polgármestere oklevéllel jutalmazta az Arácsi Népházban rendezett Értéknapon azokat a tulajdonosokat és vezetőket, akik a városi értéktár új tagjait képviselik. Ezzel 49-re emelkedett a helyi értékek száma a városban.

Kovács Erika

Bujtor Barna, a Kedves Cukrászda tulajdonosa (balról), Molnár Judit képviselő, az értéktárbizottság elnöke, Schmidtné Kositzky Anett, a Füredkult ügyvezető igazgatója, Bóka István polgármester és Törőné Horváth Ilona, a Füredkult közművelődési munkatársa az Értéknapon Balatonfüreden

Forrás: Önkormányzat/Kis Virág

- Kiemelten kezeli és nagyra tartja Balatonfüred az értékeket, melyeket őriznek, és valamennyire büszkén tekintenek az emberek - ezt mondta egyebek mellett köszöntőjében Hári Lenke, a város alpolgármestere. 

A különleges rendezvényen Vörösmarty Éva, a megyei közgyűlés alelnöke Veszprém megye értékeiről beszélt. 

Molnár Judit képviselő, a Balatonfüred Városi Értéktár Bizottság elnöke örömmel beszélt a város támogatásáról, majd tavalyi munkájukról kifejtette, a feladatok zömét az önkormányzati humánerőforrás-bizottság látja el, együttműködve a Balatonfüred Helytörténeti Egyesület szakértőivel, valamint mások mellett megyei szakemberekkel, intézményvezetőkkel. Kitűnő kapcsolatban állnak a Lipták Gábor Városi Könyvtárral, a Balatonfüred Kulturális Nonprofit Kft.-vel, a Füred Stúdió Kft.-vel és a Balatonfüredi Turisztikai Egyesülettel. 

A bizottság feladatai közé tartozik az is, hogy véleményt alkot és döntést hoz a Balatonfüreden található, nemzeti értékek felvételére tett javaslatokról. Ezenkívül közreműködik a megóvandó nemzeti értékek rendszerezésében, majd ezeket az adatokat nyilvántartásba veszi. 

A városi értéktár célja, hogy összegyűjtse és dokumentálja a település szellemi vagyonát. Bárki tehet javaslatot, így kialakulhat egy átfogó és sokszínű kép Balatonfüred értékeiről. A települések helyi értékeiből a megyei értéktárat, majd azokból a hazai tájegységeket képviselő magyar értéktárat állítják össze, és utóbbiból kerülnek ki a hungarikumok. 

Molnár Judit rámutatott, a városi értéktárba akkor kerülhet be egy új érték, ha azt az önkormányzat értéktárbizottsága elfogadja. A Városi Értéktár Bizottság utóbbi ülésére öt felterjesztés érkezett: a Figula Pincészet, a Gombás Kúria, a Kedves Cukrászda, a Balatonfüred Kulturális Nonprofit Kft.-hez (Füredkult) tartozó Arácsi Népház és az 50 éves Balatonfüredi Radnóti Miklós Általános Iskola. Mindhárom javaslatot a bizottság tavaly novemberi ülésén felvette a települési értékek közé, és ezzel a helyi értékeik száma 49-re emelkedett Balatonfüreden. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában