Nyelvi est

2022.03.05. 12:00

Nyelvművelő előadás Karakószörcsökön

Nagy érdeklődés kísérte Záhonyi András nyelvi estjét Karakószörcsökön, a Faluházban.

Juhász-Léhi István

A 10 nyelven beszélő polihisztor állt pódiumra Fotó: Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület HN

Az előadás elején Pintér Zoltán köszöntötte Záhonyi Andrást, röviden bemutatva munkásságát, majd Kovács Norbert Cimbi régi barátként méltatta az előadót, kiemelve, hogy az egyesület alapító tagjaként olyan régóta együtt dolgozik az egyesülettel, hogy szinte a részévé vált. Kiemelte, hogy Záhonyi volt az, aki mindig minden rendezvényen ott volt és építő jellegű kritikájával, tanácsaival és munkájával mindig segítette az egyesület tevékenységét.

 

 

A könnyed hangvételű interaktív előadáson az előadó a magyar nyelv játékosságára hívta fel a figyelmet, amely nagyrészt a hangalak és a jelentés között fennálló kapcsolatnak köszönhető, amely annyira különleges a magyar nyelvben és nyelvünk egyediségének legfőbb letéteményese. Számtalan magyar és más nyelvekből vett példán keresztül illusztrálta, hogy mennyire speciális a nyelvünk, de mégis, az indoeurópai, de az ókori, ősi nyelvekkel összehasonlítva, mennyire logikus és áttekinthető a rendszere. 

 

 

Záhonyi András, aki eredetileg mérnökként végzett, több, mint 25 éve foglalkozik nyelvészettel. A sumér és más ősi nyelvek kutatójaként és szakértőjeként számtalan publikációja jelent meg szaklapokban a témával kapcsolatban. A 10 nyelven beszélő polihisztor lelkes csillagász, néptáncos, hangszeres zenész és a népművészet ápolója és kritikusa. A népzenével és néptánccal kapcsoltban megjelent mintegy hatvan cikkével és tanulmányával, a témában legtöbbet publikáló író. 

 

 

Záhonyi András, a Magyar Nemzeti Írószövetség tagja felkészültségével, hatalmas tudásával, tapasztalatával és kiváló humorával megnyerte a nagyszámú közönséget, akik elismerő tapssal köszönték meg az előadást. A program zárásaként Honvédő Szandra polgármester köszönte meg az előadónak a lebilincselő előadást Az est végén a Civil Kaszinó tagjainak és a résztvevőknek alkalmuk nyílt egy baráti beszélgetésre, ahol az előadóval megoszthatták gondolataikat és lehetőségük volt megvásárolni könyveit is.

 

 

Az est a faluban nemrég alapított Civil Kaszinó szervezésében, az Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület Hunyor Népfőiskolájának támogatásával valósult meg. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában