Disznóvágás családi programokkal

2022.03.01. 07:00

Ötödik alkalommal rendezték meg az Inotai Toros Fesztivált

Az eseményre minden eddiginél többen voltak kíváncsiak. Az érdeklődőket falusi disznóvágás, kolbásztöltő verseny és családi programok várták az Inotai Faluháznál.

Szabó Péter Dániel

Pál István tangóharmonikás nagyszerű hangulatot teremtett Inotán

Fotó: Szabó Péter Dániel

Szombaton már a reggeli órákban megkezdődtek az előkészületek a toros fesztiválon. Egy közel 250 kilogramm tömegű disznót vágtak le a böllérek erre az alkalomra, az állat feldolgozását pedig bárki figyelemmel kísérhette az Inotai Faluház előtt. A szervezők ugyanis a rendezvénnyel a régi, falusi disznóvágások hangulatát szerették volna megismertetni a fiatalabb generációval. 

Az immár ötödik alkalommal megrendezett fesztiválra idén is sokan voltak kíváncsiak. A rendezvény elmaradhatatlan része a kolbásztöltő verseny, melyre ezúttal csaknem harminc csapat jelentkezett, akik közül a legtöbben visszatérő „versenyzők”. Akadt, aki a klasszikus, családi recept alapján készítette s kínálta a finomságot, míg mások különleges fűszereket, például fahéjat vagy épp kardamomot is használtak az ízesítéshez. Persze nem csak sült kolbászt lehetett fogyasztani a fesztiválon, sertéshúsból készült más étkeket is megízlelhettek azok, akik kilátogattak Inotára. 

A hagyományok megismertetése mellett a program a közösségépítés szempontjából is fontos, emelte ki kérdésünkre Petneházy Beatrix szervező, Inota városrész önkormányzati képviselője. A csapatok között civil szervezetek, sportcsapatok és természetesen baráti társaságok is képviseltették magukat, de neveztek a rendőrök és a katonák, valamint a várpalotai önkormányzat csapata. Campanari-­Talabér Márta polgármester és

Kontrát Károly országgyűlési képviselő is bekapcsolódott a munkálatokba. A szervezők gondoltak a gyerekekre. Népi játékok, lovaskocsikázás, lovaglás, élménykovácsolás és kézműves-foglalkozások várták a legkisebbeket, akik disznótortotót is kitölthettek. Közben tangóharmonikán Pál István zenélt, délután pedig a Puncs együttes szórakoztatta a fesztivál résztvevőit. 

A kolbásztöltő versenyen a harmadik helyen Kéringer József csapata, a Maricsu végzett. Második lett a MÉK Kft. gárdája. Az első helyezéssel járó serleget Till Jánosék és Preszter Tamásék csapata, a Komák vihette haza.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában