Tanulás

2022.03.07. 13:00

Szerszámkészítő képzést terveznek Ajkán

Szerszámkészítő képzést indítását tervezi szeptembertől a Veszprémi Szakképzési Centrum Szent-Györgyi Albert Technikuma.

Tisler Anna

Forrás: Gyarmati László

A lehetőségről a Le Belier Magyarország Zrt.-nél levő tanműhelyben adott tájékoztatást az ágazati alapképzésben részt vevő diákoknak március 4-én Fábián Gábor, a cég vezérigazgatója, Biczó Attila vezető szerszámkészítő, mechatronikus technikus, Szaniszló Edit, az iskola igazgatója. 

 

 

Szaniszló Edit elmondta, hogy a tanműhely, az oktatói háttér adott ahhoz, hogy a jelentkezők piacképes szakmát szerezzenek. Fábián Gábor kijelentette, hogy a szerszámkészítő a szakmák királya, aki ezt jól elsajátítja, biztos, hogy aktív évei során mindig talál munkát, és a jövedelméből jó szinten biztosíthatja családja megélhetését. A minőségi munka elvárás, az autóipari beszállítóknál magasak a követelmények. 

 

 

A szerszámkészítőnek sok mindenhez kell értenie, például esztergál, mar, köszörül, gömbszikrázik, azon kívül a rendszerben, ha kell, megtalálja a problémát, dolgozik annak megoldásán. A szakmán belül vannak, akik csak új szerszámokat gyártanak, mások a régi vagy meghibásodott darabokat is javítják. 

 

 

Biczó Attila a diákoknak elmondta, hogy évente 100 ezer kilométert repült, dolgozott a cégcsoport kínai, mexikói és európai gyáraiban. Munkája nyomán azonnal érezhető volt a cég jövedelmének és termelékenységének a növekedése. Egy jól képzett szerszámkészítő, ha külföldi munkatapasztalatot is szeretne szerezni, gond nélkül kap jó lehetőséget Németországban és Ausztriában. Magyarországon is hiány van a korszerű tudással rendelkező szakemberekből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában