Megemlékezés Balatonfüreden

2022.03.15. 20:00

Történelmi üzenet: önsajnálat helyett tettek kellenek

A ’48-asok példájánál jobb útmutató nincs az ember, a család, a haza megmaradásához, egy élhető, kedélyes ország megteremtéséhez, amelyben az a jó magyar hazafi, aki a legjobb minőségben végzi el a feladatát. Ez a forradalom és szabadságharc legfontosabb öröksége.

Kovács Erika

Forrás: Kovács Erika/Napló

Ezt Fodor Pál történész, az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat bölcsészettudományi kutatóközpont címzetes főigazgatója az 1848/49-es forradalom és szabadságharc tiszteletére rendezett ünnepségen mondta Balatonfüreden, a Tagore sétányon lévő Széchenyi-szobornál március 15-én, ahol a város koncert fúvószenekara fogadta az érdeklődőket. 

Kéri Kitty színművész, a Kaposvári Egyetem Rippl-Rónai Művészeti Intézet Színházi Tanszékének tanszékvezető művésztanára köszöntője után Fodor Pál történész arról, hogy elkerülhető lett volna-e a forradalom, kifejtette, a magyar politikai osztály élt az alkalommal. Hazánk 1711, a szatmári béke óta kiegyezésben élt a Habsburg-házzal, de a 19. század elejére látszott, a rendszer akadályozza az ország felzárkózását Európához. Előléptek a magyar erők, és elkötelezettek voltak a megújulás, a tulajdon, az egyén szabadsága, a polgári alkotmányos államrend mellett, mint Széchenyi István, Kossuth Lajos. A magyar reformmozgalom valószínűleg soha nem torkollik forradalomba, ha 1848 elején nem söpör végig forradalmi hullám Európán. 

Az ünnepségen koszorút helyezett el Széchenyi szobránál Fodor Pál (balról), Hári Lenke alpolgármester és Bóka István polgármester
Forrás: Önkormányzat/Martinovics Tibor

A felvetésre, hogy el tudta-e kerülni ez a forradalom a hasonló események csapdáit, Fodor Pál igennel válaszolt. Szerinte az átalakulás vezetői pár hónap alatt véghezvitték mindazt, amiért évtizedek óta hiába küzdöttek, törvényes eszközökkel, erőszak nélkül. Az áprilisi törvényekkel megteremtették a polgári Magyarország alapjait, bevezették a törvény előtti egyenlőséget, eltörölték a feudális szolgáltatásokat, a parasztok lettek a földek tulajdonosai. Az államot parlamentális monarchiává alakították, demokratikus lett a választójog, kivívták az önrendelkezést, elismerték a nemzetiségeket, a nemzeti nyelvek használatát.  

A bukás következményeiről kiderült, 1849-ben is mohácsi méretű katasztrófát szenvedett el a magyarság. A győztes Habsburgok már a kapituláció előtt megkezdték a tömeges megtorlást, 1850 tavaszáig 110 halálos ítéletet hajtottak végre, százával zárták börtönbe a harcok résztvevőit, a vezetők emigrációba kényszerültek. A katartikus helyzet miatt egy tehetséges réteg kivándorolt, tömeges volt az elszegényedés. 

A forradalom örökségéről Fodor Pál kifejtette, vezetői bizonyították, ha kellő műveltséggel bír a társadalom, akkor képes saját sorsának irányítására. –Nagyon szeretném, ha a mai magyarok többsége búcsút intene az önsajnálatnak, az örökös panaszkodásnak. Ha úgy gondolná, tégy magadért, és az Isten is megsegít! – mondta. 

Az ünnepi gondolatok után a város elöljárói koszorúkat helyeztek el a szobornál, majd az említett intézet hallgatói szép műsorral idézték fel a történelmet. Az ünnepséget az önkormányzat és a Balatonfüred Kulturális Nonprofit Kft. szervezte.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában