Ismerik a vármondákat

2022.04.21. 18:00

A dunántúli szlovák nyelvet tanító iskolák találkozóját tartották Jásdon

Felismerték a szerelemkutat, tandem-sílécekkel gyalogoltak – játékos feladatokat találtak ki a pedagógusok a dunántúli szlovák nyelvet tanító iskolák találkozójára Jásdra érkező diákoknak.

Rimányi Zita

Forrás: Nagy Lajos/Napló

A nyolc évfolyamos jásdi iskolába csupán ötvenegy diák jár. Ám első osztálytól heti öt órában tanulnak szlovákul és van szlovák népismeret tantárgyuk. A török idők után elnéptelenedett faluba ugyanis száz tót család telepedett le. Szokásaik beépültek a helyi hagyományokba. Azokat a falubeliek máig ápolják. A Csetényi Vámbéry Ármin Általános Iskola Jásdi Tagintézményének vezetőjétől, Sziráki Judittól azt is megtudtuk, hogy szlovák szakos tanáruk, Gerstmárné Ecseri Viktória mellett dolgozik egy Rozsnyóról érkezett vendégoktató, Farkasovská Erika, aki olyan közösségükben, mint a mustármag. Segítségével kis dolgokból nagyot alkotnak. Például a Bakonyban az egyetlen szlovák nyelvet tanító iskolaként hasonló dunántúli intézményekkel vették fel a kapcsolatot és meghívták csapataikat egy vetélkedőre, amelyen a szlovákiai várak mondái kapcsán kaptak feladatokat. 

Fel kellett ismerniük például a tanulóknak a szerelemkutat lerajzolt jelekből, olyasfajtákból, amelyekkel manapság mobiltelefonon szoktunk egymásnak üzenni. Azt szintén tudták, hogy szól a legenda, mi köze a szerelemnek a kúthoz Trencsénben. Várának ura ugyanis egykor – legalábbis így mesélik – fogva tartotta a szépséges Fatimát. Udvarlójának, Omarnak kőből kellett vizet fakasztania, hogy visszakaphassa. Ezer napig ásott, hogy újra együtt lehessenek. A jól végződött történethez hasonló több elhangzott a diákversenyen és más rejtvényekben, kirakók, térképismeret, szövegértés során szintén jól teljesítettek a házigazdák, a Tatabánya-Bánhidáról, a Vértesszőlősről és a Tardosról érkezett iskolások. Jutalmul népi játékokat próbálhattak ki. Teknőből halacskaformákat horgásztak ki, kettesével sílécekkel gyalogoltak, farönkökön egyensúlyoztak. 

Farkasovská Erika nem csak feladataik összeállításában vett részt. A szabadban főzte a kapustnicát, a hagyományos ünnepi káposztalevest, amibe a savanyított zöldség és a húskockák mellé egész kömény, kolbász került, a recept fő összetevője pedig az illatos szárított gomba. Ezzel vendégelték meg a találkozó résztvevőit, akiket a házigazda iskola tanulói népdalt, szlovák popdalt előadva szórakoztattak. A jásdi tanárok úgy érzik, rendezvényükön gyarapodtak a gyerekek ismeretei, hatékonyabban és talán élvezetesebben, mint amikor tankönyvekből tanulnak. Emellett alkalom nyílt a pedagógusok barátkozására, tapasztalatcseréjére: megosztották egymással bevált módszereiket. A programot több szlovák nemzetiségi önkormányzat, szervezet támogatta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában