Mire keres az átlag polgár?

2022.04.14. 10:11

A Pannon Egyetem a klímaváltozást kutatják a felhasználói online lekérdezésekben

Czeglédi Sándor, Pintér Márta, Vígh-Szabó Melinda , a Pannon egyetem Modern Filológiai és Társadalomtudományi Kar oktatói a Klíma- és környezettudatossági vizsgálatok elméleti alapjai - és gyakorlati szükségessége címmel kezdték meg kutatásukat az Éghajlatváltozás Nemzeti Laboratóriumban.

HV

A kutatás három perspektívából vázolja a klímaváltozással kapcsolatos attitűdök alakulását, nemzetközi és magyarországi viszonylatban. Első lépésként bemutatták a releváns szakirodalmi megjelenések vonatkozásában tapasztalható, ugrásszerű mennyiségi és minőségi növekedést az 1980-as évek második felétől, de különösen az elmúlt másfél évtized alatt. Haunschild, Bornmann és Marx (2016) klímaváltozással kapcsolatos szakcikkekre vonatkozó bibliometriai és tematikai elemzésének megállapításait kiegészítik az elmúlt két év (2020-2021) folyamán publikált angol nyelvű szakkönyvek szövegbányászati módszerekkel történő vizsgálatának eredményeivel, majd kimutatták, hogy az így összeállított 

kulcsszavak és témák listája mennyire (nem) tükröződik az átlagos internetfelhasználó által kezdeményezett, a klímaváltozás tárgyköréhez kapcsolódó online lekérdezések során.

Ezt követően attitűdfelmérések fogalmi kereteit tekintették át, és megvilágították, hogy újabb nemzetközi kutatások hogyan fókuszálnak a klímaváltozással kapcsolatos attitűdök mélyebb megértését szolgáló speciális kérdésekre, különös tekintettel a nemek, életkor, iskolázottság, materiális státusz, poszt-materiális értékrend, ideológiai, politikai irányultság viszonylatában. 

A készülő kutatásban felvillantják azokat a vizsgálati szempontokat, amelyek vonatkozásában eltérések láthatóak a világ térségei között. Kiemelték azt a nemzetközi megfigyelést, amely szerint az egyéni fenyegetettség érzete különösen erőteljesen formálja a klímaváltozással kapcsolatos tudatosságot, és amely fontos szereppel ruházza fel az oktatást és a tömegtájékoztatást.  

A kutatás állásáról az Éghajlatváltozás Nemzeti Laboratórium honlapján tájékozódhatnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában