Több zarándoklat is indult a misére

2022.04.27. 18:00

Bódi Mária Magdolnára emlékeztek Litéren

Bódi Mária Magdolna boldoggá avatásáért imádkoztak április 23-án Litéren, azon a helyen, ahol 1945. március 23-án egy szovjet katona lövései végeztek a tisztaságát és társait védő munkáslánnyal.

Napló-információ

A szentmisét Udvardy György veszprémi érsek mutatta be

Forrás: Veszprémi Érsekség

A Veszprémi Érsekség arról tájékoztatott, hogy az idei szentmisére több zarándoklat is indult, amelyhez bárki csatlakozhatott. Reggel 7-kor indultak gyalogosan Balatonalmádiból, Balatonfűzfőről, Sólyból, valamint kerékpárosok Veszprémből. Zarándokok érkeztek még szép számban Litérre az iskolaudvarra autóbuszokkal Keszthelyről, Tapolcáról, Várpalotáról, Pápáról, valamint számos településről egyénileg is.

A szentmisét Udvardy György veszprémi érsek mutatta be, Márfi Gyula emeritus érsek, valamint a jelen levő egyházmegyés papok koncelebrálásával. Az érsek atya köszöntőjében kiemelte, hogy mennyire fontos és szükséges minden évben ünnepelni és imádkozni Bódi Mária Magdolna mielőbbi boldoggá avatásáért, megemlékezni az ő példaértékű életéről. A szentmise elején Udvardy György beszélt a folyamatban lévő eljárásról, amit még Márfi Gyula nyugalmazott érsek indított és juttatott Rómába.  

- A Fényes Héten vagyunk, a húsvétnak a tapasztalatát éljük át napról napra egyetlen napként, egyetlen eseményként, mert annyira meghatározó, minden mást felülmúl, átformál, megelőz a tény, hogy Jézus Krisztus föltámadott és él, s megígérte, mindaz, aki benne hisz, nem hal meg örökké, hanem élni fog - mondta szentbeszédében az érsek, majd folytatta: - Ezt látjuk Magdolna életében, hogy számára a Krisztussal való találkozás, a föltámadás tudata, hite, élménye mindennapjait átjáró esemény volt.

A hagyománynak megfelelően Kovács Elemérné Mária, Magdi unokahúga mondott verset a szentmise végén, majd a család és a zarándokok elhelyezték a megemlékezés virágait a fiatal munkáslány vértanúságának helyszínén felállított mellszobránál. A szeretetvendégség után a megemlékezésre összegyűltek Litér utcáin gyalogosan, énekelve elzarándokoltak Magdi sírjához. Udvardy György érsek a sírnál elmondta, hogy Bódi Magdi is az eucharisztiából merítette az erőt ahhoz, hogy minden körülmények között tanúságot tudjon tenni Isten minden gonoszságot legyőző szeretetéről. Az egybegyűltek ebből a szeretetből és Magdi példájából erőt merítve közösen imádkozva együtt kérték közbenjárását a főegyházmegyéért, közösségekért és személyes imaszándékokért. Az ünnepség Bódi Mária Magdolna boldoggá avatásáért mondott közös imádsággal és az érsek áldásával ért véget. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában