Tragikus hirtelenséggel

2022.04.05. 16:18

Elhunyt Kocsis Miklós, a nemzetközi hírű szaktekintély

Tragikus hirtelenséggel elhunyt Kocsis Miklós jogász, közgazdász, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézetének (MMKI) igazgatója, a Pécsi Tudományegyetem docense, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tudományos főmunkatársa, a Magyar Tudományos Akadémia köztestületi tagja, közölte az MMA. Az alsóörsi születésű szaktekintély 39 évesen, április 3-án hunyt el.

Kovács Erika

Kocsis Miklós tudományos, kutatói, szakértői, szakmai közéleti munkájáért a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést vehette át 2020-ban

Forrás: MMA

Kocsis Miklós jogi diplomáját a Pécsi Tudományegyetemen (PTE) 2006-ban kapta, 2011-ben munkajogi szakjogász, 2012-ben jogszabályszerkesztő szakjogász posztgraduális végzettségeket szerzett. 2013-ban letette az egységes jogi szakvizsgát és okleveles közgazdász szakon szerzett diplomát. 2015-ben lett intézményvezetői megbízással egybekötve az MMA akkor alapított MMKI-nek a főmunkatársa, 2016-ban habilitált a Pécsi Tudományegyetemen.

A PTE Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kara alkalmazott művészetek tanszékének tanszékvezető egyetemi docense, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tudományos főmunkatársa volt. Itt kutatómunkáját az Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Kar alkotmányjogi és összehasonlító közjogi tanszékén végezte 2019-től. A pécsi Óriás Nándor Szakkollégium alapító elnökeként, több egyetem doktori iskoláinak előadójaként és a pécsi Filozófia Doktori Iskola akkreditált törzstagjaként a tudományos utánpótlás biztosításának feladatában is szerepelt vállalt. Kocsis Miklós fiatal kora ellenére kétszáz publikáció, köztük több általa írt vagy szerkesztett kötet szerzője, félszáz hazai és nemzetközi konferencia előadója. Kutatási területe az alkotmányjog, kulturális jogok, tudományfilozófia, az államtudomány makrogazdasági kérdései voltak.

Jelentős szakmai, közéleti, főleg országos érdekképviseleti szerv vezetésében, intézmény-átszervezésben, szervezetfejlesztő munkában és szakmapolitikai egyeztetéseknél szerzett tapasztalatokkal rendelkezett, több más mellett a Közjogi szemle szerkesztője volt. Sokoldalú tudományos, oktatói, szakértői, szakmai közéleti munkájáért, széles körű társadalomelméleti, tudományszervezői tevékenységéért a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést vehette át 2020-ban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában