Volt, hogy a város fizette...

2022.04.08. 14:00

Elkezdték a választási plakátok begyűjtését

A megyeszékhelyen és a környező településeken már megkezdték az országgyűlési választásokra elhelyezett plakátok begyűjtését.

Juhász-Léhi István

Tótvázsonyban is kint van még néhány választási plakát

Forrás: Juhász-Léhi István/Napló

Meddig kell eltávolítani ezeket a pártoknak? Mi történik, ha nem tartják be a határidőt? Volt-e rá precedens, hogy büntetni kellett? - kérdeztük Dancs Juditot, Veszprém Polgármesteri Hivatalának jegyzőjét. Ugyanakkor kíváncsiak voltunk arra is, hogy Veszprémben, a Kossuth utcán sok oszlop össze van ragasztgatva, matricázva - azokkal mi lesz? 

 

- A plakátot úgy kell elhelyezni, hogy az ne fedje más jelölt vagy jelölő szervezet plakátját, és károkozás nélkül eltávolítható legyen - nyilatkozta a Naplónak Dancs Judit. - A plakátot az, aki elhelyezte, vagy akinek érdekében elhelyezték, a szavazást követő 30 napon belül - azaz május 3-án 16 óráig - köteles eltávolítani, vagy ennek elmaradása esetén az eltávolítás költségét viselni. Ha e kötelezettségüknek nem tesznek eleget, költségükre az önkormányzat gondoskodik a plakát eltávolításáról.

 

Megtudtuk azt is, hogy a választási plakátnak a szavazást követő harminc napon belül történő eltávolítására vonatkozó kötelezettség megszegése miatt előterjesztett kérelem elbírálására  a választási bizottságnak nincs hatásköre, és bírság kiszabására sem jogosult. A plakát eltávolítására vonatkozó kötelezettséget a választási eljárásról szóló törvény tartalmazza, azonban annak jogsértő mulasztása jogkövetkezményeinek alkalmazása a helyi önkormányzatok hatáskörébe tartozó ügy.

 

Veszprém jegyzője elmondta azt is, hogy a fenti szabályok minden plakátra vonatoznak, melyek a jelöltek, jelölő szervezetek népszerűsítését szolgálják a kampányidőszakban.

 

- Korábbi választások során volt arra példa, hogy az önkormányzat közpénzből finanszírozta a plakát eltávolítását. Az ilyen módon megelőlegezett összeg megtérítése érdekében az önkormányzat előbb felszólította az érintettet, majd polgári peres eljárást kezdeményezett - tette hozzá Dancs Judit. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában