Repülés

2022.04.26. 17:30

Gyakorlat a pápai reptéren: Mi történne, ha egy gép leszállás közben lecsúszna a kifutópályáról?

C-17-es repülőgépből történő veszélyhelyzeti kiürítési gyakorlatot tartottak kedden az MH Pápa Bázisrepülőtéren.

Polgár Bettina

Forrás: Nagy Lajos/Napló

A program tárgya az MH Pápa Bázisrepülőtér veszélyhelyzeti tervében foglalt feladatok, eljárásrendek gyakoroltatása volt, együttműködve a Nehéz Légiszállító Ezred állományával.

A gyakorlat szerint egy Pápán állomásozó, a Nehéz Légiszállító Ezred kötelékébe tartozó Boeing C-17 Globemaster III típusú nehéz szállító repülőgép katonai felszereléseket és 40 főt szállított egy feladat végrehajtására. A gép leszállás közben lecsúszott a kifutópályáról. A pilótának vészfékeznie kellett, melynek következtében a raktérben rosszul rögzített rakomány elszabadult, és a körülötte elhelyezkedő katonák közül többen megsérültek. A sérültek között voltak könnyebb és súlyosabb esetek is.

A balesetet a Légiforgalmi Irányító Központ repülésirányítói észlelték és azonnal riasztották a szolgálatokat. A repülőtéri tűzoltók megkezdték a gép oltását és hűtését, az egészségügyi személyzet pedig a sérültek osztályozását és ellátását. A repülőtéren tartózkodó szolgálati személyek közreműködtek a az elhárításban. Közben megérkeztek a pápai tűzoltók, az Országos Mentőszolgálat egységei, valamint a Magyar Légimentő Nonprofit Kft. mentőhelikotere is.

A gyakorlatban részt vevők dolgát nehezítette, hogy a forgatókönyv szerint a szimulált baleset hivatali munkaidőn kívül történt, így az elhárításban és a sérültek ellátásában csak a 24 órás szolgálatok vettek részt.

A gyakorlat célja volt, hogy megvizsgálják és frissítsék a veszélyhelyzeti terv hatékonyságát, működőképességét, valamint beépítsék a tapasztalatokat a katonák felkészítésébe. Emellett kipróbálták az utasforgalmi terminál épületének hasznosíthatóságát mint a kárhelyszínről kimentett sebesültek osztályozására és elsősegély-nyújtására kijelölt helyszínt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában