Ajándékstaféta

2022.04.18. 15:00

Ilyen Szápáron a húsvéti fészekrablás

"Raboljatok felénk is, mi is készültünk megrakott fészkekkel!" – kiáltotta egy férfi a faluközpontban, az utcán a gyerekeikkel arrafelé bicikliző, autózó, gyalogló szülőknek.

Rimányi Zita

 Ők már ajándékgyűjtő, szeretetet stafétaként továbbadó sétán voltak. Ilyen ugyanis Szápáron a húsvéti fészekrablás. Tavaly próbálták ki. Akkor 16, idén már 19 család csatlakozott hozzá, azaz vállalta, hogy a gyerekeknek meglepetésekkel készül. A csokikat, a plüssjátékokat jellemzően fűvel, szalmával díszített úgynevezett nyuszikosarakba rakták. Azokból bárki válogathatott. Cserébe a rablók locsolóverset, papírra rajzol mosolyjelet, szívet, nyuszikat, köszönő sorokat hagytak a fészkekben, előfordult, hogy korábban begyűjtött csokitojást, az is, hogy télről megmaradt Mikulást. Gyakran testvérüknek választottak ajándékot, például egy iskolás lány az öccsének dínót, mivel rajong az őslényfigurákért. 

Fojtyik Tamás hatéves fiával, Zalánnal épp a játszótéri fészekben választott egy medvés kekszet, amikor találkoztunk velük. Láthatóan élvezték a vidám akciót, miközben bejárták a falut. Troják Majának pedig egy plüssmalac tetszett meg a kultúrháznál lévő kosárban. Nővére kísérte el a húsvéti, fészektől fészekig vezető községtúrára. Ők már nagyobbak, azt is érzik, milyen maguknak választani húsvéti meglepit és jó viszonozni a felnőttek kedvességét a települési közös játékban. 

 

Fodor Georgina kapuja elé rakta finomságokkal, apróságokkal megtöltött kosarát és kerítése mögül figyelte a gyermekek arcát, izgalmát, amikor ráleltek egy-egy nekik tetsző csokira, játékra. Beszédbe elegyedett velük, szüleikkel. Trojákné Szita Katalin polgármester és Nagy Zoltán alpolgármester ennek kapcsán elmondta: olyan program lett a szápári húsvéti fészekrablás, amely még jobban összekovácsolja a helyieket. Több felnőtt, köztük Csizmadia Tímea azt hangsúlyozta: kis figyelemmel szerezhetnek nagy örömet így és nekik már az elég, ha látják a kicsik örömét. Például azt, ahogy egyikük a frissen szerzett mosómedvét szorongatta a hóna alatt, amely máris a kedvence lett. De azért jó érzés a felnőtteknek olvasgatni a gyerekek cetlikre írt jókívánságait is. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában