Repülőgép-szerencsétlenségben hunyt el

2022.04.11. 19:00

Megkoszorúzták Lech Kaczynski emléktábláját Veszprémben

A második világháború utáni lengyel történelem legnagyobb tragédiájára, a szmolenszki légi katasztrófára emlékezett a Veszprémi Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat, a Lengyel Nagykövetség és Veszprém város képviselő-testülete a Lech Kaczynski-mementónál, a Hangvilla alatti parkban.

Őrsi Ágnes

Forrás: Penovác Károly/Napló

A nyugat-oroszországi Szmolenszk mellett, leszállás közben, sűrű ködben zuhant le 2010. április 10-én az a lengyel különgép, amely Katynba tartott, az 1940 tavaszán történt vérengzés helyszínére. Utasai, a magas rangú lengyel katonai, egyházi, politikai vezetők, közéleti személyiségek a Katynban, 70 évvel ezelőtt, a szovjet belügyi rendőrség (NKVD) által lemészárolt több mint 21 ezer lengyel hadifogoly és politikai fogoly emlékére rendezett gyászünnepségre tartottak. A Lech Kaczynski államfő vezette küldöttség és a gép teljes személyzete, összesen 96 ember vesztette életét a tragédiában, amelyről máig nem lehet tudni, hogy műszaki hiba okozta-e, vagy merénylet. 

Hogy miért kapott emléktáblát Veszprémben a volt lengyel elnök, és miért kerülnek elé városunkban is koszorúk a szomorú évfordulón, arra a következő a magyarázat: Lech Kaczynski volt az elnök 2007-ben, amikor a lengyel országgyűlés törvénybe iktatta a lengyel-magyar barátság napját (március 23.), amit azóta is ünnepel a két nép. Ez a momentum egyike volt azon történéseknek, amelyek miatt a lengyelség nagyon szerette elnökét, akit a tragédia után Krakkóban, a lengyel királyok nyughelyén helyeztek örök nyugalomra.

Forrás: Penovác Károly/Napló

Rá emlékezve, a mai háborús helyzet miatti közös aggodalomban helyezett el az emléktáblánál koszorút Kövesdi Hanna elnök és Zömbik Attila képviselő a Veszprémi Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat nevében, a Lengyel Nagykövetség nevében Joanna Bienczak, a politikai-közgazdasági osztály titkára, valamint Sótonyi Mónika és Halmay Gábor képviselők Veszprém város önkormányzata nevében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában