Sétány

2022.04.29. 08:00

Sürgős védelmi intézkedések Balatonfűzfőn

Veszélybe került volna a nemrégen megépített parti sétány, amennyiben nem tett volna a helyi önkormányzat sürgős lépéseket a part védelmének érdekében. Erről és a városban zajló fejlesztésekről kérdeztük Szanyi Szilviát, a település polgármesterét.

B. Virág Rita

– A Balaton vízszintjének szabályozás szerinti megemelése és a viharos időjárás következtében a part menti rész úgynevezett elhabolódása kezdődött. Több fa kidőlt, a partfal megtámasztása jelentős mértékben csökkent. Ráadásul a hullámok a part vonalában évente nagyjából egy métert is elmosnak, így ha idén nem végezzük el ezeket a munkálatokat, veszélybe került volna az uniós forrásból épített parti sétány is. A helyreállítás során a szakemberek cölöpökkel támasztották meg a partfalat és fákat telepítettek, amelyek gyökérzetükkel segítenek megtartani a kívánt állapotot – ismertette a városvezető az átalakítást. 
A munkálatokra a kormány azonnali felhasználású forrást biztosított, mintegy 85 millió forintot. A helyreállítás során 43 fát ültettek el, ebből tizenöt háromszor iskolázott égerfa egy helyi lakos adománya volt. Mint megtudtuk, további fák telepítését tervezi az önkormányzat, amit mihamarabb szeretnének megvalósítani. 
Az önkormányzat kérvényezte a Magyar Államtól a kikötő területén található két ingatlan önkormányzati tulajdonba adását, Szanyi Szilvia elmondta, erre azért volt szükség, mert ezek közvetlen vízkapcsolattal rendelkeznek, és a város csak így tudja érvényesíteni a mederhasználathoz való jogait. Vagyis a tulajdonjog megszerzésével a helyi civil szervezetek, többek között a horgászegyesület számára is biztosított lesz a kikötőhasználat, a víz megközelítése. 
– Itt szeretném megköszönni Kontrát Károly országgyűlési képviselő támogatását, aki mindkét ügyben mellénk állt, és segítségével tudtunk célt érni – szögezte le a polgármester. 

A partvédelmi munkálatokat sürgősen el kellett végezni, erről Szanyi Szilvia, a település polgármestere számolt be lapunknak Fotó: archív


Balatonfűzfőn klímabarát közterületi fejlesztésekbe is belekezdtek: új találkozópontot építenének, amely családi, baráti, közösségi összejövetelek helyszínéül is szolgálhat. A megvalósuló beruházás területe, a Gyári, a Bajcsy-Zsilinszky út és a 71-es főút közötti és a körforgalom melletti rész csodás természeti adottságokkal rendelkezik, itt lehetőség nyílik majd a sportolásra, az egészségmegőrzésre, a szabadidő hasznos eltöltésére. A projekt egy újabb klímastratégiai cél megvalósítását is szolgálja, az önkormányzat az odalátogatók kényelmének biztosítása mellett a lakosság klímatudatos szemléletét kívánja befolyásolni, formálni. A több mint 29 millió forintos beruházásból a Balaton Fejlesztési Tanács több mint 19 millió forintot vállalt át. Sőt, a zöldfelület rendezésével, a gyalogosforgalom és az emberi jelenlét eredményeként a terület közelében garázdálkodó vadállomány visszaszorulására is számítanak. 
– A kültéri fitneszpálya mellett egy kerékpáros pumpapálya is épül. A pálya 850 négyzetméternyi területet tesz ki, 143 méter hosszú lesz, és az Aktív Magyarország program Országos Bringapark pályázatnak köszönhetően épül meg mintegy 40 millió forintból – mondta el Szanyi Szilvia. A munkaterületet már át is adták, csütörtökön nekiláttak a szakemberek. 
A polgármester biztosított róla, a fejlesztések sora ezzel még nem ér véget. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában