Technikusképzés

2022.04.27. 12:00

Szakmai fórum és kiállítás Várpalotán

A minőségi gépész- és technikusképzéshez szükséges korszerű műhelyek, laborok kialakítása és fejlesztése volt a témája annak a szakmai konferenciának, melynek a várpalotai PSZC Faller Jenő Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium adott otthont a napokban.

Szabó Péter Dániel

Berta Ildikó a szakképzési rendszer alternatív megoldásairól is beszélt Fotó: Szabó Péter Dániel/Napló

A gazdasági szereplők képviselői és különböző partner szakképző intézmények bevonásával tartott rendezvényen a kormányzat által 2019-ben jóváhagyott új szakképzési stratégia alternatív módszerei mellett többek között szó esett a Veszprém megyei gazdálkodó szervezetek duális képzésben való együttműködéséről, a tanműhelyek modernizációjáról, valamint a hegesztés gépesítéséről és robotizálásáról is. A kkv-szektor, illetve a partner szakképző intézmények képviselői számos előadást meghallgathattak a témával kapcsolatban. 
Az eseményen Berta Ildikó, a Pápai Szakképzési Centrum főigazgatója úgy fogalmazott: a szakképzés nagy kihívása, hogy az oktatók és tanárok megfelelő módon adják-e át azokat az ismereteket a diákoknak, amelyeket a későbbiekben nekik, mint a jövő munkaerőinek hasznosítaniuk kell. Azonban a hátrányos helyzet vagy bizonyos fokú kompetenciahiány megléte miatt nem minden tanuló tudja ezt a felnőtt életben kamatoztatni. Számukra nyújtanak nagy segítséget a megújított szakképzési rendszer olyan alternatív megoldásai, mint az orientációs, a dobbantó, vagy a műhelyiskola programok – emelte ki beszédében Berta Ildikó. 
– Az orientációs fejlesztésbe azok a diákok kerülhetnek, akik az általános isko- lát elvégezték, azonban bizonytalanok a pályaválasztásban, vagy valamiféle kompetenciahiánnyal rendelkeznek. Ők egy előkészítő évfolyamot végeznek el az adott intézményben. Az úgynevezett dobbantó programban azok a diákok kaphatnak helyet, akik valamilyen módon hátrányos helyzetből érkeztek, nincs meg az alapfokú végzettségük sem, illetve lemorzsolódással veszélyeztetettek. A program rendszere nem iskolai évhez kötött, hiszen bármikor indulhat és a tanév során bármikor be is fejeződhet, ha arra alkalmasnak találták őket kollégáink. Ennek folytatása a műhelyiskolába való belépést jelenti, aminek a lényege az, hogy annak elvégzésével egy részszakmához és alapfokú végzettséghez juthat a diák – hangsúlyozta a Pápai Szakképzési Centrum főigazgatója. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában