Megyeszékhely

2022.04.30. 07:00

Veszprémi közgyűlés: interpelláció, kérdések, beszámolók

Napirend előtti kérdések és interpelláció is elhangzott a csütörtöki veszprémi közgyűlésen.

Juhász-Léhi István

Hartmann Ferenc (MSZP-LMP-P) a Csererdő ügyében nyújtott be interpellációt. A frakcióvezető az ott található komoly gazdasági erővel bíró cégek kapcsán kijelentette, ha a vállalkozások út- és közműhálózata bizonytalan, az ellehetetlenítheti azokat annak ellenére is, hogy jelentős adófizetők. Feltette a kérdést: az önkormányzat teljesítette-e azt a szerződést, ami egyrészt a közforgalom elől elzárt út felújítására vonatkozik, másrészt a környező ingatlanok megközelíthetősége biztosított-e, ugyanakkor az ott található épületek a Helyi Építési Szabályzat előírásainak megfelelőek-e? Porga Gyula (Fidesz-KDNP) polgármester azt válaszolta, hogy a volt Bakony Művek helyszíne a rendszerváltás óta gondokat okoz, azonban nekik a Csererdőben lakók és a helyszínen székelő cégek érdekeire is figyelniük kell. Ezért elsődleges céljuk a konfliktusok elkerülése, mint mondta, ezért építették az ipari utat is. Probléma viszont, hogy az ott működő cégek között komoly ellentét van, amiben az önkormányzat keveset tehet, ám hangsúlyozta: ha a vállalkozások nem tudnak közös nevezőre jutni az előrelépés érdekében, akkor erélyesebben kell majd lépniük.

Gerstmár Ferenc (MSZP-LMP-P) azt jelezte: a Deák iskola előtti, és a Pöltenberg utcai játszótérnél is igény lenne ivókutakra. Hegedűs Barbara (Fidesz-KDNP) alpolgármester válaszában elmondta: a megyeszékhelyen 27 helyen van lehetőség vízhez jutni, de a Bakonykarszt ideiglenes csapokat is be tud vetni. Terveik szerint a Barátság parkban, és a Gulya-dombon is lesznek 2022-ben új ivókutak.

Kovács Rajmund (Függetlenek-Szakszervezet-Reformerek) azt vetette fel: a NAV honlapján időről időre olvashatóak azoknak a cégeknek a listája, amelyek elmulasztják bejelenteni a náluk dolgozókat. Jelenleg 20 veszprémi vállalkozás "büszkélkedhet" ezzel. Porga Gyulát arról kérdezte, tervezik-e, hogy ezeket a cégeket valamilyen úton kizárni a városháza által kiírt közbeszerzésekről? A városvezető úgy felelt, hogy a közbeszerzési eljárást törvény szabályozza, amit nem módosíthatnak.

Éves beszámolót tartott a közgyűlésen a V-Busz: több fronton is növekedtek, így a bérletekből is nagyobb a bevétele a cégnek, de az utasszám is növekvő tendenciát mutat. Polgári István ügyvezetője arról is beszélt, hogy tavaly 8,7 millió utast szállítottak, ami valamivel több, mint 20 százalékos kihasználtság. Érdekes tény az is, hogy márciusban történetük legnagyobb diákbérlet-eladását tudhatják magukénak. Hartmann Ferenc (MSZP-LMP-P) azt kérdezte a cégvezetőtől, hogy bérel-e telephelyet a V-Busz? Ha igen, mennyiért? Polgári István úgy válaszolt, a Volánbusztól a Pápai úton bérelnek telephelyet, ami havi 1,3 millió forintba kerül.

Kérdezett Kovács Rajmund (Függetlenek-Szakszervezet-Reformerek) is, jelesül azt, hogy a hírek szerint hétvégente BKV-s buszsofőröket alkalmaz a V-Busz: ha ez igaz, miért nem a veszprémieket? Polgári erre azt mondta, cégüknek főállású és részmunkaidős munkavállalói is vannak - utóbbiak főállása másutt van - , viszont felhívta a figyelmet: úgy igyekeznek a beosztásokkal sáfárkodni, hogy az mind a munkavállalóknak, mind a cégnek is előnyös legyen.

Beszámolt a 2021-es évről a Veszprémi Rendőrkapitányság is: Rausz István rendőrezredes, kapitányságvezető érdekes adattal nyitott, 2010 óta tavaly volt a legalacsonyabb a városban a bűncselekmények száma. Örömteli, hogy például személygépkocsit nem loptak el a városban, ahol 2021-ben emberölés és halált okozó testi sértés sem történt. Tavaly viszont több személyi sérüléssel járó közlekedési baleset történt, és öt halálos balesetet jegyezhettek fel. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában