Konferencia és sétáló borkóstoló

2022.05.10. 07:00

A kéknyelű bor népszerűsítése volt a célja a hétvégi rendezvénynek Badacsonytomajon

A kéknyelű bor, s rajta keresztül az egész ágazat népszerűsítése volt az elsődleges célja annak a kétnapos hétvégi rendezvénynek, amely Szegeden kezdődött, majd másnap Badacsonytomaj badacsonyörsi városrészében a Kárpátia Borház ünnepélyes felavatásával folytatódott.

Szijártó János

A középen álló Krisztin N. László polgármester számít a borház részvételére a közelgő kéknyelűvirágzás ünnepén. A Kárpátia Borház külhoni magyar borászok piacra jutását segíti

Fotó: Szijártó János

Vasárnap délben Szabó Pál Csaba, a rendezvény fő szervezője, a borház ügyvezetője köszöntötte a résztvevőket Badacsonyörsön. Beszédében elmondta, hogy az előző napon Szegeden szakmai konferenciát rendeztek, amelynek középpontjában a kéknyelű állt. Itt szó esett a kutatásokról, a marketingről, az állami szerepvállalásról. 

Délután sétáló borkóstolót tartottak, amely országos szinten is kiemelkedőnek számít mind a részt vevő pincészetek, mind a bemutatott kéknyelű borok száma tekintetében. Szabó Pál Csaba a borház felavatása kapcsán azt külön kiemelte, hogy külhoni magyar borászok belső magyarországi integrációjával, piacra jutásával kívánnak foglalkozni, s ennek biztosítanak központi adminisztratív helyszínt. Ezzel együtt képzéseket, konferenciákat, valamint találkozókat rendeznek mostantól a Kárpátia Borházban. Az ügyvezető lapunk kérdésére elmondta, hogy a szakma jelenleg bizakodó, hiszen a kormányzat továbbra is prioritásként kezeli a borágazatot, emellett pedig a fogyasztói érdeklődés is optimizmusra ad okot. 

A rendezvényen Krisztin N. László polgármester úgy fogalmazott, nagy megtiszteltetés számukra, hogy egy ilyen szép küldetés helyszíneként Badacsonytomajra, illetve Badacsony­örsre esett a választás. Ezzel együtt már most jelezte, hogy számít a borház részvételére a közelgő kéknyelű­virágzás ünnepén, amely idén június 4-re esik. 
A Kárpátia Borház ünnepélyes avatásán Borbély Zsolt Attila vezető borszakértő vezényelte le a bemutatott különleges kéknyelűk kóstolását, majd kötetlen beszélgetéssel, poharazgatással zárult a boros program. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában