Több az áttelelő madár

2022.05.11. 06:50

A madarak és fák napját ünnepelték Nemesgulácson

A Keresztury Dezső Általános Iskolában mindig is nagy hangsúlyt helyeztek a környezeti nevelésre, így különösebben senki nem lepődött meg azon, hogy a nemesgulácsi tanulók a közeli patak partján töltötték a madarak és fák napját.

Szijártó János

Forrás: Szijártó János/Napló

Május tizedike régóta a társadalom, különösen az ifjúság természetvédelem iránti elkötelezettségének elmélyítése jegyében telik a világ számos részén, így hazánkban is. Nemesgulácson a pandémia miatt két év kihagyás után nyílt alkalom ismét a madarak és fák napja méltó megtartására. – Iskolánkban hagyomány, hogy megemlékezünk erről a napról és hozzáadunk egy izgalmas programot – mondta Árvai Gábor földrajz–történelem szakos tanár.
– Ezúttal a Magyar Madártani Egyesület két gyűrűző szakembere, Széplaki Imre és Forintos Ede segített egy érdekes, izgalmas program megvalósításában, ugyanis nekik köszönhetően diákjaink élőben, testközelből láthatták a madárgyűrűzés folyamatát. Arról is hallhattak tanulóink, hogy ennek a vonuláskutatásban van kiemelkedő jelentősége, hiszen a megjelölt szárnyasok mozgása ezáltal lekövethető. Most már tudjuk, melyek a rövid, illetve a hosszú távú vonulók, ahogy az is megfigyelhető, hogy hazánkban egyre több az áttelelő madár, az enyhülő tél következményeként. Ők a korábban megszokott vonulás helyett az áttelelést választják egyre nagyobb számban, ami tavasszal jól jön a költési helyekért zajló harcban. A maradók ugyanis előnyt élveznek – tudtuk meg a helyszínen a programot koordináló Árvai Gábortól, az iskola földrajz–történelem szakos tanárától, aki éveken át madárszakkört is vezetett Nemesgulácson. 
A gyerekek három állomáson váltották egymást. Az egyiknél a gyűrűzést ismerhették meg, ahol többek között egy tojó nagy fakopáncsot és egy hím énekes rigót gyűrűzött meg Széplaki Imre, de testközelből ismerkedhettek meg a hegyi fakusszal és a fülemülével is. A „kétéltű-hüllős” állomáson Takács Péter egyetemista fogadta a gyerekeket, akik itt is sok érdekességet hallhattak. A harmadik állomáson a diákok tudásukról adhattak számot kvízjellegű feladatokon keresztül. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában