Koszorúzás az évfordulón

2022.05.24. 11:30

A pétfürdőiek büszkék lakóhelyükre

A nagyközség önkormányzata a napokban ünnepelte az érvényes és eredményes népszavazás 26. évfordulóját.

Juhász-Léhi István

A hagyományok szerint a régi polgármesteri hivatal emléktábláját idén is megkoszorúzták

Forrás: Pesthy Márton/Napló

A régi polgármesteri hivatal emléktáblájának megkoszorúzása előtt Miskolczi Ferenc alpolgármester mondott beszédet. Azzal kezdte, több mint negyedszázada történt egy máig kiható esemény Pétfürdőn, vagy ahogy akkor a személyi igazolványokban írták: Várpalota II. kerületében.

- 1996. május 19-én történt az a nevezetes népszavazás, aminek az elmúlt két és fél évtizedben messzemenő következményei lettek - emlékezett. - Az a nap volt a 0 kilométerkő az önálló Pétfürdő történetében, hogy aztán a következő év október elseje legyen az a nap, amikor a település hivatalosan is önálló lesz.

Elmondta, a népszavazás nem volt magától értetődő. A '90-es évek elején alakult lelkes lokálpatriótákból egy szervezet: a civilek fő programpontja az volt, hogy Pétfürdő teljesen önálló legyen. Az évtized közepére a lakosság többségét sikerült ezen gondolat mögé állítani, és annyi aláírást gyűjtöttek, hogy Várpalota jegyzője kiírta a helyi népszavazást, ami eredményes és sikeres volt.

Miskolczi Ferenc beszélt visszaemlékezésében arról is, hogy a leválás évében megalakult a község első képviselő-testülete is. 

- A leválás évében születetteteknek a mai vonzó, élhető Pétfürdő így természetes, ahogy van - fogalmazott az alpolgármester. - Természetes, hogy van egy csodálatos csónakázótó, egy megújuló sportcentrum, tetszetős polgármesteri hivatal csakúgy, mint egy kívül-belül felújított közösségi ház. Vagy hogy mindenhol van gáz- és szennyvízvezeték, aszfaltosak az útjaink és térkövezettek a járdáink. Az idősebbek viszont még emlékeznek arra, hogy honnan indultunk, és jól látják a fejlődést, ami Várpalota peremkerületeként bizonyára nem valósulhatott volna meg.

20220519. Pétfürdő. A régi polgármesteri hivatal emléktáblájának megkoszorúzása az önálló település létrejöttének alkalmából. Miskolczi Ferenc alpolgármester  Foto: Pesthy Márton PM Veszprém Megyei Napló
Miskolczi Ferenc alpolgármester: Több mint negyedszázada történt egy máig kiható esemény Pétfürdőn
Forrás: Pesthy Márton/Napló

Kiemelte: nemcsak a létesítmények számának gyarapodása a mérvadó, hiszen ennél több a péti emberek együvé tartozásának az érzése. Az, hogy a pétfürdőiek büszkék lakóhelyükre.

Majd a Pétfürdő leválását előkészítő bizottság még élő tagjai - Bálint Gézáné, Boncz Lászlóné, Gelencsér István, Erdélyi Attila, Farkas Györgyi, Miskolczi Ferenc, Horváth Éva - elhelyezték a koszorút az emléktáblánál. A megemlékezők ezután átsétáltak a közösségi ház színháztermébe, ahol Horváth Éva polgármester köszöntötte a sokaságot, majd ünnepi műsort láthatott a nagyérdemű. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában