Elismerés

2022.05.07. 20:00

Átadták a Gizella-díjakat, színes forgataggal pezsdült fel a belváros

A Szilágyi Táncegyüttes, Szalay Tímea, a Csalán Egyesület elnöke és Kugler Gyula, a Bakonykarszt Zrt. vezérigazgatója vehették át idén a Gizella-díjat.

Marton Attila

Forrás: Pesthy Márton/Napló

A díjátadó előtt a Szent Imre térről indult látványos történelmi felvonulás szórakoztatta az érdeklődőket. A színes menet – amelyben idén először a veszprémi városrészeket képviselő csoportok is képviseltették magukat frissen elkészült zászlóikkal – a Pavane Történelmi Tánccsoport vezetésével haladt az Óváros térre. 

Porga Gyula polgármester (Fidesz–KDNP) ünnepi beszédében hangsúlyozta, sikeres két évet zártak. Kitért rá, a városban sok minden megújul, megszépül ezekben a hónapokban, és a kulturális kínálat is megpezsdül, a kipróbált rendezvényeket újak egészítik ki. Leszögezte, 2023 egy állomása lesz annak az útnak, amelynek végén Európa 20 legélhetőbb városa közé szeretne tartozni Veszprém a maga kategóriájában. – Olyan hellyé kívánjuk formálni Veszprémet, ahol jó munkát lehet találni, ahol élményekben gazdag életet lehet élni, ahol a gyermekek felnevelésének kiválóak a feltételei, és az idősek biztonságban, aktívan élhetik mindennapjaikat – fogalmazott a polgármester.

A város művészeti értékeinek ápolásáért és megőrzéséért, valamint a város hírnevének öregbítése érdekében végzett kimagasló munkája elismeréseként érdemelte ki a Gizella-díjat a Szilágyi Táncegyüttes, amelyet Nagy Marianna, a csoport vezetője vett át a polgármestertől. A méltatásban elhangzott, a Szilágyi Táncegyüttes története szakkörként kezdődött 1972-ben, a város első gyermek néptáncegyüttesét Kiss Jánosné Joli néni vezette. Később Molnárné Tóth Erzsébet irányította a csoportot, majd 1987 óta Nagy Marianna tölti be ezt a posztot, aki egykor Joli néni tanítványa volt. Az együttes a városi és megyei versenyeken mindig rangos eredménnyel végez, és rendszeres szereplője a városi és megyei rendezvényeknek. A táncegyüttesből kikerülő táncosok adták és adják a veszprémi felnőtt táncegyüttesek utánpótlását. Ebben a tanévben közel 250 gyermeket tanítanak táncra.

A város természeti értékei ápolásának és megőrzésének elismeréseként vehette át a díjat Szalay Tímea, aki 2006 óta elnöke a Csalán Környezet- és Természetvédő Egyesületnek. Az idén 25 éves egyesület – amelynek 2000 óta tagja Szalay Tímea – küldetése, hogy szervezett formában segítsék Veszprém megye lakóit a zöldebb, egészségesebb életmód kialakításában. Szalay Tímea közel 1000 rendezvényt szervezett meg többnyire Veszprémben, például Ökovásárokat, a Veszprémet Szentkirályszabadjával összekötő kerékpárút örökbefogadókkal közösen történő fásítása és a helyi termelői piac is az ő nevéhez fűződik. Az egyesület tagjai rendszeresen tartanak szemléletformáló akciókat és megmozdulásokat Veszprémben.

Kugler Gyula, a Szilágyi Táncegyüttes két táncosa, Nagy Marianna, Szalay Tímea és Porga Gyula a díjátadón Fotó: Pesthy Márton/Napló

Veszprém épített környezeti értékeinek létrehozásáért és megőrzéséért, valamint természeti értékei megőrzéséért vehette át a Gizella-díjat Kugler Gyula, a Bakonykarszt Zrt. vezérigazgatója. A társaság jogelődjéhez a nyolcvanas években egyetemi ösztöndíjasként került, majd az egyetem befejezése után lett a társaság munkavállalója. 1995 óta dolgozik a veszprémi központban, ahol kezdetben osztályvezető-főmérnökként, majd műszaki igazgatóként tevékenykedett. A mintegy 220 ezer lakos víziközmű-szolgáltatását végző társaság vezérigazgatói posztját 2007 óta tölti be. Szakmai munkájában minden munkakörben az alaposság, a következetesség és a rendkívüli precizitás jellemezte és jellemzi ma is. Az általa megálmodott és létrehozott Víziközmű Múzeum fontos eleme a Veszprémben megvalósuló környezetvédelmi oktatásnak.

A díjátadó után Pál István „Szalonna” és bandája adott ünnepi koncertet az Óváros téren.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában