Életmód és genetika

2022.05.21. 07:00

Előadások, művészeti programok a rákbetegek tihanyi találkozóján

Az egész országból érkezett résztvevőkkel rendezi meg Tihanyban a Daganatos betegek II. művészeti találkozóját a Rákbetegek Országos Szervezetének (ROSZ) idén 30 éves tihanyi Levendula Klubja, a helyi önkormányzat és a Németh László Művelődési Ház május 20-22. között, hangzott el a Tihanyi Bencés Iskolában a pénteki nyitónapon.

Kovács Erika

Apró Zoltánné, a tihanyi Levendula Klub vezetője és Szabó János, az 1990 óta működő Rákbetegek Országos Szervezetének elnöke a találkozón, a szervezet figyelemfelhívó plakátja előtt

Forrás: Nagy Lajos/Napló

A nagyszabású esemény védnöke Tósoki Imre polgármester, Szabó János, a ROSZ elnöke és Hornyák Lajos főorvos, a veszprémi Csolnoky Ferenc Kórház Onkológiai Centrumának vezetője. 

Szabó János elnök a találkozó jelentőségéről köszöntőjében kiemelte, a beszélgetések, a tapasztalatok bátorítanak, erőt adnak. Így mélyebben megismerheti az ember önmagát, a küzdelmet, új szemmel tekinthet arra, amit átélt, illetve átél. Másként néz a világra, és sebezhetősége, fájdalmai mellett rátalálhat azokra a képességeire, amelyeket eddig nem ismert. 

Varró János, Tihany alpolgármestere a betegségekről azt mondta, arra kényszerítik az embert, hogy szembenézzen a legnagyobb félelmeivel, és bebizonyítsa magának, túl tud lépni rajtuk. Harcossá teszik az embert, az élet minden más nehézsége ellen is, és rádöbbentik arra, hogy értékelje az élet apró pillanatait! - A gyógyulásnak többféle útja lehet, ilyen a művészet, az önmegvalósítás, az önkifejezés. Erre kiváló alkalom ez a művészeti találkozó, mely szép példája az emberek erejének, az összefogásnak, a segítő gondolkodásnak - vélekedett. 

Apró Zoltánné, a Levendula Klub vezetője köszöntője után üzeneteket olvastak fel. Eszerint Hornyák Lajos főorvos, aki május 21-étől tud részt venni a programon, nagyon fontosnak tartja, hogy a daganatos betegek rendszeresen találkozzanak sorstársaik mellett az őket támogató szervezetek, társaságok tagjaival is. Fontosak ezek a találkozók, mert támogatják a betegeket és hozzátartozóikat a gyógyulás, kezelés hosszú útján. Támogatják az őket kezelő orvosokat, ápolókat is abban a munkában, melyet a betegekért, az ő életükért folytatnak. 

Tósoki Imre polgármester méltatta a Levendula Klubot, mely minden közösségi esemény motorja, aktív résztvevője. - Büszkék vagyunk az összetartó csapatra, mert fontos küldetésük van: az egészséges életmód, a megelőzés szószólói. Jókedvük, kitartásuk és összetartásuk reményt ad Tihany többi lakójának is: egy aktív, egészséges, a nehézségekkel szembenéző élet reményét, amely a találkozó egyik fontos üzenete, hangsúlyozta. 

Az elhangzottak után Juhász Ágnes Veronika háziorvos és Szabó János elnök, valamint Horváth Péter egyetemi tanár, mentálhigiénés szakember előadáson beszéltek a betegségekről, majd a sportcsarnokban meg lehetet tekinteni a megjelentek szép kézműves munkáit. A következő napokon, szintén a csarnokban a vendégek verses, táncos bemutatkozását tekinthetik meg az érdeklődők, majd sétahajózáson és túrán fedezik fel a Balaton, illetve a félsziget szépségeit, az apátságban pedig hangversennyel ajándékozzák meg őket a szervezők.

Szabó János elnök, aki végzettségét tekintve pszichológus, a megelőzésről lapunknak aláhúzta, a daganatos betegségben meghatározó a genetika, de még ekkor is megfelelő életmóddal sokat lehet tenni a megelőzésért. Fontos szerepe van a megfelelő táplálkozásnak, a dohányzás, a mértéktelen alkoholfogyasztás, a stressz kerülésének. Azt mondta, egy kutatás szerint komoly jelentősége van a betegség kialakulásában a gyűlöletnek, a haragnak, a neheztelésnek. 

Apró Zoltánné, aki régebben átesett a betegségen, kiemelte, észre kell venni az élet apró örömeit, hinni és akarni kell a gyógyulást, nem kell állandóan foglalkozni a betegséggel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában