Közeledés

2022.05.04. 14:53

Július végére készülhet el az új felüljáró

A nyolcas út déli elkerülőjének építése miatt a következő hetekben-hónapokban több helyszínen várható terelés és forgalmirend-változás.

Marton Attila

A beruházó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. megbízásából a STRABAG Építő Kft. kivitelezésében újul meg a veszprémi déli elkerülő a Litéri és Füredi csomópontok között. A NIF Zrt. kiemelte, a kivitelezés súlypontja a Budapest úti és a Füredi külön szintű csomópontok közötti szakaszra tevődik át a következő hónapokban. Az építés munkáihoz kapcsolódóan a következő időszakban további terelések, és ideiglenes korlátozások várhatók. A régi Budapest úti csomópont egyes ágainak burkolatát felújítják, ezért április elején a Veszprém-Körmend ág és „B” ágat, majd április 26-tól a Veszprém–Győr csomóponti ágat zárták le. A csomóponti ágak felújítása várhatóan május közepére fejeződik be. Április második felében zárták le ideiglenesen az Almádi csomópontban a Veszprém felőli oldal le- és felhajtó ágait, és terelőutat (T5) alakítottak ki. A terelés június közepéig marad érvényben. A NIF Zrt. azt is közölte, az új Budapest úti csomópont és a Füredi csomópont közötti szakasz főpályája a Körmend felé vezető oldalon várhatóan június végére készül el.

Ezután kezdődik a kivitelezés a Székesfehérvár felé vezető oldalon. Ez várhatóan novemberig tart, ezalatt a forgalom az új, Körmend felé vezető útpályán halad kétszer egy sávban. Hangsúlyozták, a Füredi külön szintű csomópont építése folyamatban van, a felüljárót várhatóan július második felétől használhatják a közlekedők keresztirányban. A csomópont többi részét fokozatosan adják át, az első ütemben a Veszprém–Balaton irány készül el. A teljes csomópont ideiglenes forgalomba helyezése ősszel várható. A régi Budapest úti csomópont ágait burkolatcsere miatt időszakosan lezárják: az 1-es és 5-ös ágak május második felére, a 2-es és a 4-es ág május elejére, a 6-os ág május végére, a 7-es és 8-as ágak szeptemberre készülnek el, míg a 3-as ág munkálatai befejeződtek. A beruházó arról is tájékozatott, hogy az Almádi csomópont és a Füredi csomópont közötti szakaszra tervezett zajárnyékoló fal építése várhatóan ősz végén kezdődik el és 2023. első negyedévében fejeződik be. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában