A Szentlélek ajándékai

2022.05.24. 13:00

Kiszolgáltatták a bérmálás szentségét a pápai Szent Anna-plébánia hittanosainak

Harminchat fiatal hittanosnak szolgáltatták ki a Szentlélek ajándékait a Szent Anna-plébánia értük felajánlott ünnepi bérmálási szentmiséjén.

Laskovics Márió

Takáts István érseki helynök Salgó Ferenc és Szabó Zoltán koncelebrálásával szolgáltatta ki a bérmálás szentségét a fiataloknak és bérmaszüleiknek

Forrás: Laskovics Márió/Napló

A Szent Anna-plébánia kötelékeibe tartozó hittanos fiatalok vasárnap bérmálkoztak a Szent József-templomban Takáts István érseki helynök celebrálásával, Salgó Ferenc kanonok-plébániai kormányzó és Szabó Zoltán káplán koncelebrálásával. A szentmise elején az egyházközség képviselő-testülete és a bérmálkozók nevében virágcsokrokkal és verssel köszöntötték Takáts Istvánt, aki a bérmálkozókért ajánlotta fel a szentmisét, a bátorság lelkét kérve számukra: 
– Mindenhez, ami az életben szép és gazdagító, bátorság kell. Ahhoz, hogy az ember önző legyen vagy gyűlölködjön, nem kell bátorság, a szeretethez, megbocsátáshoz viszont igen. A hazugsághoz nem kell bátorság, sokszor az igazsághoz igen. Nem kell bátorság a reménytelenséghez, de a hithez igen. Legyen bátorságotok Krisztushoz tartozásotokat megélni, azon hittel lenni, hogy tudom, Isten munkatársa lehetek, e világot általam és velem akarja gazdagítani, szebbé tenni. 
Szentbeszédében a helynök a vakok világát megidéző láthatatlan kiállítás példáján át a félelemből az örömbe való megtérésről beszélt, mint mondta, ez a hit fénye által lehetséges. – Merjünk magunk lenni, és látni, hogy Isten mindenkit örömében teremtett. Mindannyian Isten megismételhetetlen csodái vagyunk. De mikor az ember nem a hit fényében látja magát, akkor sokszor mulasztással vét, mert akkor nem hiszi el, hogy ő főszereplő ott, ahol van. És amit adna, azt helyette más sem tudja adni. A világunk nem azért szürke és élhetetlen, mert sok gonosz dolog történik, hanem mert mindaz a sok jó, ami megtörténhetne, hiányzik belőle: hány elmaradt ölelés, köszönetmondás, mosoly. A hit fényében nemcsak magunkat, de a másik embert is másképp látjuk: már nem azt vesszük észre, ami zavar benne vagy amiért haragudtunk rá, hanem a jót, s elfogadjuk, hogy ő szintén Isten ajándéka. A szerethetőség nem azonos a hasznossággal, a másik a nehézségekben, betegségben, idős korában is ajándék. Ha ez a fény hiányzik az életünkből, akkor vakok vagyunk és megbénít minket a félelem – fejtette ki Takáts István. 
Az ifjak keresztényi hitvallásuk megújítását követően választott bérmaszülőjükkel együtt járultak az oltárhoz, ahol Takáts István érseki helynök egyesével megkente szent olajjal a bérmálkozók homlokát, illetve kezet fogott velük, később áldoztatta őket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában