A helyi identitás alapjai

2022.05.12. 14:00

Műhelymunka-sorozat a Veszprém megyei települések értékeinek szerepéről

Minden értéknek legyen közössége címmel műhelymunka-sorozatot indított a Veszprém Megyei Önkormányzat, a Veszprém Megyei Értéktár Bizottság, valamint  a Nemzeti Művelődési Intézet Veszprém Megyei Igazgatósága. A nyitórendezvényt a várpalotai Thury-várban tartották.

Szabó Péter Dániel

Csővári Zsófia Réka a Várpalotai Települési Értéktár Bizottság működéséről beszélt a Thury-várban Fotó: Szabó Péter Dániel/Napló

Campanari-Talabér Márta, Várpalota polgármestere köszöntőjében emlékeztetett, az országban az elsők között volt a várpalotai önkormányzat, ahol 2013-ban megkezdte működését a helyi értéktárbizottság, hiszen városvezetőként  már a kezdetektől fogva szorgalmazta a testület megalakulását. Campanari-Talabér Márta kiemelte, méltán lehet büszke Várpalota arra, hogy  az elmúlt években számos helyi érték a megyei értékek közé is bekerült. 
A rendezvényen az értéktárak rendszerét és tevékenységét ismertető előadásokat hallgathattak meg a résztvevők. A Veszprém Megyei Értéktár eredményeiről Nagyné Bátor Alexandra beszélt. A Veszprém Megyei Értéktár Bizottság elnöke kifejtette, megalakulásuk óta több mint 200 felterjesztést tárgyaltak, és eddig összesen 103 nemzeti értéket vettek fel a katalógusba. 
A megyei értéktárban a Várpalotai járásból Thury György várkapitány dicső tettei mellett helyet kapott a várpalotai homokbánya, a longobárd sírmező, a Thury-vár XIV. századi világi témájú freskói, az inotai római katolikus templom, a római kori halomsírok, Szabó Vladimir történelmi pannói, a bakonyi cifraszűr, Nesó Sándor csont-, szaru-, fafaragó pásztorművészete, a pétfürdői Pétisó, a tési szélmalmok, Szentsei György daloskönyve, az Alba Regia Barlangkutató Csoport tevékenysége és Pintér József rendőr főtörzszászlós baleset-megelőzési előadás-sorozata – hangzott el a Veszprém Megyei Értéktár Bizottság elnökének előadásában. 
A  Várpalotai Települési Értéktár Bizottság működéséről  Csővári Zsófia Réka beszélt. A testület elnöke kiemelte:  ahhoz, hogy a helyi értékeket megismertessék a lakossággal, a megyei értéktárba való bekerülés mellett az is fontos, hogy interaktív formában  is megmutassák azokat. Thury György dicső tetteivel kapcsolatban kifejtette, nemcsak az 1566-os ostromra emlékező rendezvényre helyeznek hangsúlyt, hanem több, a hős várvédő kapitányhoz kapcsolódó eseményt is szerveznek rendszeresen, áprilisban például a Dunántúl oroszlánjának napja címmel tartottak programot hagyományőrző csapatok részvételével. 
– Nemcsak idegenforgalmi, hanem a helyiek identitásának megerősítése szempontjából is nagy lehetőséget hordoznak magukban Veszprém megye természeti, kulturális, valamint az ipari műemlékekhez köthető adottságai – hangsúlyozta előadásában Baloghné Uracs Marianna. A Nemzeti Művelődési Intézet Veszprém Megyei Igazgatóságának vezetője kiemelte, értékeink olyan lehetőséget biztosítanak számunkra, amelyekkel ha aktívan tudunk foglalkozni, szemléletformáló módon azokat a  fiataloknak átadni, akkor ők felnőttként is magukénak érzik majd ezeket az értékeket. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában