Önkéntességük lapjai

2022.05.20. 13:30

Öt év alapítványi munkájának krónikája az új zirci kötet

Emlékeztető az emlékezőkre – így is nevezhetjük a Zirci Országzászló Alapítvány második emlékkönyvét, amit lapozva sorban elevenednek meg a hagyományápoló civil szervezet öt évének eseményei.

Rimányi Zita

Forrás: Pesthy Márton / Veszprémi Napló

Az alapítvány első emlékkönyve a civil szervezet 2003 és 2014 közötti tevékenységét összegezte, a most megjelent a 2015 és 2020 közötti időszakét. Mint egy krónikában, jelennek meg benne az oldalakon a rendezvények, az útszéli keresztek, más szobrok, amelyeket felújítottak a tagok és folyamatosan gondoznak. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő az elején olvasható ajánló soraiban azt írta, hogy minden benne van, ami magyar, továbbá a hazaszeretet, az ökomenikus szemlélet és főként a Széchenyi-kultusz ápolását emelte ki a civil tevékenység méltatásakor. 

A kötet csaknem száz irodalmi, történelmi eseményt idéz fel. Ünnepélyes bemutatásán Ottó Péter zirci polgármester arról beszélt, hogy a közösségért folytatott munka elismerést érdemel, és a helyiek városszerte láthatják az alapítványi tagok kezenyomát. Hermann István nyugdíjas könyvtárigazgató kiemelte, hogy a civil szervezet többek közt kiállításokat, filmvetítéseket is szervezett, a búzaszentelés hagyományát szintén őrzi.

Az emlékkönyv kétszáz példányban jelent meg egyelőre, az alapítvány támogatóinak ajándékoz példányokat és a partner önkormányzatoknak, a cél, hogy még jobban, többen megismerjék törekvéseit. A kötet bemutatóján a Zirci Országzászló Alapítvány tevékenységére áldást mondtak egyházak képviselői. Bérczi L. Bernát ciszterci apát az áldozatkész lelkületet említette meg, Vecsey Katalin református lelkész a maradandó értékeket, az alkotást, Pápicsné Jakab Johanna Júlia evangélikus lelkész történelmi örökségünk őrzését.

Egervölgyi Dezső vezette a könyvbemutató programot. A műsor során a bakonyoszlopi énekkar és az olaszfalui kórus énekelt. Bittmann Károly alapítványi elnök azt hangsúlyozta a rendezvény végén: "folytatjuk". Azaz számíthatnak önkéntes munkájukra továbbra is a városban, a környéken élők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában