Gyümölcsöző kapcsolat

2022.05.27. 09:00

Öt nemzet diákjai és tanárai vendégeskedtek Várpalotán

Törökországból, Romániából, Észtországból és Lengyelországból érkeztek diákok és tanárok a közelmúltban Várpalotára az Erasmus+ program keretében, hogy a Thuri György Gimnázium­mal karöltve egy iskolai stratégiai partnerségi programban vegyenek részt.

Szabó Péter Dániel

Campanari-Talabér Márta polgármester köszöntötte a Várpalotára érkezett tanárokat és diákokat Fotó: Szabó Péter Dániel

A várpalotai tanintézmény külföldi partnereivel együttműködve 2019-ben indította el nemzetközi programját, amelyben a Dobos Tamás igazgató vezette gimnázium koordinátorként vesz részt. 
– A természettudományok és a művészet a fő témái a mostani partnerségnek, ami az eredeti tervek szerint két éven át tartott volna, ám a Covid-járvány keresztülhúzta számításainkat. Az online kapcsolat és feladatmegoldás mellett ugyanis ebben a programban rendkívül fontosak a személyes találkozások is. A részt vevő intézmények diákjai és tanárai a partnerség keretében ellátogatnak egymáshoz (ezek a mobilitások), s a nyelvi kommunikáció fejlődése mellett megismerik egymás kultúráját, s az adott településen, országban folyó oktató-nevelő munkát – mondta el lapunknak Dobos Tamás. 
A Thuri-gimnázium igazgatója hozzátette, a Várpalotára érkezett külföldi csoportok egy hetet töltöttek a településen, és programok vártak rájuk Magyarországon. Voltak elő­adások és gyakorlati bemutatók a robotikáról, a 3D-nyomtatásról, de jártak a veszprémi digitális tudásközpontban, Martonvásáron az Agroverzum bemutatóhelyen, valamint Budapesten és a Balatonnál is. 
A hetet azonban hazai pályán, a Thury-várban indították, ahol Oláh Tibor várkapitány kalauzolta körbe őket a történelmi falak között, majd Campanari-Talabér Márta polgármester köszöntötte a vendégeket. Beszédében a nemzetközi együttműködések fontosságáról beszélt, majd Várpalota múltjáról, s az elmúlt évtizedben megvalósult fejlesztésekről szólt. Zárásként a város ajándékcsomagjával lepte meg a török, észt, román, lengyel vendégeket és a házigazda Thuri-gimnázium programban részt vevő diákjait és tanárait. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában