Hagyományőrzés és közösségépítés

2022.06.29. 12:00

A jövőnek őrzik meg Adorjánháza múltját

Értékek a Marcal völgyében elnevezéssel kétnapos programsorozatot tartott a Marcal-völgye Adorjánháza Egyesület a Magyar falu program támogatásával.

Tisler Anna

Sebestyén Zoltán és Kovács Zoltán köszöntötte a résztvevőket, a színpadon a devecseri fúvósok

Forrás: Tisler Anna

A helytörténeti kiállítás megnyitását a helyi betyárokról szóló előadás követte. Másnap kulturális programok, többek között az Adorjánházi Asszonykórus, a kiscsőszi Bozót Táncegyüttes és a csöglei iskola népdalénekesei és néptáncosai mutatkoztak be. 
Kovács Zoltán országgyűlési képviselő elmondta, hogy Magyarország kormánya 2018-ban azzal a céllal indította útjára a Magyar falu programot, hogy a helyi közösségeket anyagi forráshoz juttassa. A lehetőséget sokan intézmények, utak, járdák felújítására, építésére használták fel. 
Ám ugyanilyen fontosak a megerősödő helyi közösségek, a közösséghez tartozás élménye. A falvakból sokan vidékre járnak tanulni, dolgozni, csak hétvégén tudnak találkozni, fontos, hogy szervezzenek programokat, működjenek egyesületek. Egykor a vallási közösségek tartották össze a falut, ma az egyesületek és az önkormányzatok. A múlt értékeinek megőrzése is fontos összetartó erő – tette hozzá Kovács Zoltán. 
Sebestyén Zoltán, az egyesület elnöke kijelentette, hogy a Magyar falu program pályázatán elnyert kétmillió forintból nagyot léphetnek előre a közösségépítés és a hagyományőrzés terén. Adorjánházán megalakult az értéktárbizottság, megőrzik a falu múltját a jövőnek. 
Délután emléktáblát avattak az egykori iskola falán Gáborjáni Szabó Jolán emlékére, aki 1904 és 1929 között az épületben lakott és tanított.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában