Kiemelkedő tevékenység

2022.06.15. 20:00

A legjobbak között van a veszprémi stroke központ

Elismerésben részesítették a Csolnoky Ferenc Kórház Neuorológiai és Stroke Osztályát a stroke ellátásban nyújtott kiemelkedő tevékenységéért.

Marton Attila

Fotó: Penovác Károly/Napló

Az Angels Kezdeményezés és az Európai Stroke Szervezet (ESO) díját 2016 óta ítélik oda minden évben a megadott mérőszámok alapján a legjobban teljesítő strokeközpontoknak. A veszprémi Csolnoky Ferenc Kórház a tavalyi év után idén is elnyerte az elismerés Arany fokozatát. Az elismerést Lakatos Zsolt, az Angels Kezdeményezés magyarországi tanácsadója adta át Imre Piroskának, a Csolnoky kórház Neurológia és Stroke osztály osztályvezető főorvosának szerdán. Lakatos Róbert elmondta, a stroke – agyi érkatasztrófa – a harmadik leggyakoribb halálok Magyarországon, itthon évente 30-40 ezer embert érint. A stroke veszélye a rizikófaktorok – magas vérnyomás, dohányzás, alkoholfogyasztás – mérséklésével csökkenthető.

Kiemelte, a stroke kimenetele gyors és precíz ellátással jelentősen javítható, akár tünetmentes állapot is elérhető. Imre Piroska kiemelte, a strokeellátás csapatmunka, az osztályon dolgozó orvosok, nővérek, logopédusok mellett a képalkotó osztály munkatársai is hozzájárultak az eredményes munkához, valamint az ellátás alappillérét jelentik a sürgősségi osztályon dolgozók és a laboratóriumi vizsgálatot végzők. A Csolnoky kórházban – amely az országosan működő hat strokeközpont egyike – évente mintegy nyolcszáz stroke-beteget látnak el a legkorszerűbb nemzetközi standardok szerint.

Elhangzott, a maradandó károsodás elkerülése, minimalizálása érdekében fontos, hogy a beteg vagy a környezetében lévők felismerjék a stroke-ot, és azonnal hívják a 112-es segélyhívószámot. A klasszikus, hirtelen kialakuló tünetek közé a féloldali gyengeség, féloldali végtagzsibbadás, a féloldalt lebiggyedt ajkak, az arc elferdülése, a beszédértés és a szóformálás nehezítettsége tartozik, de előfordulhat hirtelen látásvesztés, kettős látás, nyelési nehezítettség és szédülés is. A díjátadó után a rendezvény a nyelészavarok szűréséről az ápolóknak szóló oktatással fejeződött be. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában