„Magyarország erősebb, mint bármikor”

2022.06.09. 17:00

A trianoni békediktátumra emlékeztek Alsóörsön

A trianoni békediktátumra és a nemzeti összetartozásra emlékeztek Alsóörsön, a Trianon-emlékműnél, amit partnertelepülésüktől, az erdélyi Málnástól kaptak ajándékba még korábban.

Kovács Erika

A trianoni békediktátumra és a nemzeti összetartozásra emlékeztek Alsóörsön a Trianon-emlékműnél, amit az erdélyi Málnástól kaptak ajándékba még korábban

Forrás: Penovác Károly/Napló

- Nemzeti tragédia, örök seb a haza lelkén. Trianon felejthetetlen elődeinkben, és magunkban hordozott nyomasztó, feldolgozhatatlan igazságtalanság - hangsúlyozta egyebek mellett Hebling Zsolt. Alsóörs polgármestere hozzátette, azóta is tudjuk, hogy él a magyarok istene, hiszen a halálos ítélet után itt vagyunk, Magyarország még mindig megvan. Szavai szerint az ország ma erősebb, mint bármikor az elmúlt 100 évben, a nemzeti összetartozás él és élni fog. A polgármester tolmácsolta partnertelepüléseik vezetőinek gondolatait is, amiket a nemzeti összetartozás alkalmából fogalmaztak meg. 
Nemes István múltidézőjében utalt arra, hogy a békediktátummal Magyarország lakosságának, területének jelentős részét elveszítette, de a nagyhatalmaknak nem sikerült eltiporni a magyar népet. A szónok, aki külön üdvözölte a testvértelepüléseken élőket, arról is beszélt, hogy az emlékezés megőrzése, továbbvitele a fiatalok feladata. 
A múltidéző gondolatok után a helyi általános iskolások koszorúkat helyeztek el az emlékhelyen, az önkormányzat, a testvértelepülések, így az erdélyi Málnás és a felvidéki Kalász községek nevében. 
Ismert, Nemes István, aki a településműködtetési és községgazdálkodási intézmény vezetőhelyetteseként ment nyugdíjba, a 32 évvel ezelőtti, erdélyi kapcsolatfelvétel egyik alapítója, Alsóörs testvérkapcsolatainak egyik meghatározó személyisége.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában