Rangos ösztöndíjat nyert el

2022.06.20. 16:00

A világűrjog kérdéseit kutatja a pápai hallgató

A világűrjogi szerződések egységes alkalmazásával kapcsolatos kutatásával Takó Dalma, a győri Széchenyi István Egyetem pápai hallgatója elnyerte az Innovációs és Technológiai Minisztérium által meghirdetett Új Nemzeti Kiválósági Program ösztöndíját.

Napló-információ

Takó Dalma

Forrás: Széchenyi-egyetem

A Széchenyi István Egyetem kiemelt figyelmet szentel a tehetséggondozásnak, fontosnak tartja az innovatív kutatások és fejlesztések ösztönzését. E törekvést erősíti, hogy idén az intézmény újabb 31 hallgatója és oktatója nyerte el az Innovációs és Technológiai Minisztérium által meghirdetett Új Nemzeti Kiválósági Program (ÚNKP) ösztöndíját. A hat éve létrehozott ÚNKP több témakörben kiírt ösztöndíjpályázatot foglal magába azzal a céllal, hogy a felsőoktatásban részt vevő hallgatói, kutatói kiválóságot támogassa. Az ösztöndíjasok kétnapos konferencián mutatták be az általuk vizsgált témákat, amelyek az intézmény képzéseinek teljes spektrumát lefedik a járműipar kihívásaitól a világűrjog kérdéseiig, a pedagógiai és a sporttudományos kutatásoktól a fenntartható, precíziós gazdálkodásig.
A rendezvényen a pápai Takó Dalma, a Széchenyi-egyetem Állam- és Jogtudományi Doktori Iskolájának doktorandusza a világűrjogi szerződések integritásáról, azaz egységes alkalmazásáról tartott előadást. Elmondása alapján a nemzetközi szerződések esetében fontos, hogy azok szövege, tartalma és alkalmazása mennyiben tekinthető egységesnek.
„A nemzetközi szerződéseknek gyakran nagyon sok résztvevője van, ők érdekvezéreltségükből fakadóan a saját álláspontjukat, véleményüket szeretnék kifejezésre juttatni. A nemzetközi szerződések joga erre nézve különböző eszközöket biztosít a felek számára. Kutatásom fókuszában az áll, hogy ezen eszközök alkalmazása milyen hatással bír a szerződések szövegére, tartalmára, valamint a megállapodások gyakorlati életbe történő átültetésére” – fogalmazott Takó Dalma. Kiemelte: a világűrjog a nemzetközi jog egy speciális részterülete, ahol szintén jellemzően sokszereplős szerződésekről beszélhetünk, így az integritás és egységes alkalmazás vizsgálata e terület esetében lényeges.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában