Csillagászat

2022.06.29. 15:00

Aratás közben találtak rá az Űrbatyura

Aratás közben bukkantak a mezőgazdasági munkások az Űrbatyu gondolájára Kenyeri mellett. Azonnal hívták a doboz külső részén megadott telefonszámot.

Tisler Anna

Felvételek az Űrbatyu kamerájáról

Forrás: Bakonyi Csillagászati Egyesület

A Bakonyi Csillagászati Egyesület visszakapta a május 7-én  a szombathelyi Gothard Jenő Csillagászati Egyesülettel közösen a Ság-hegyről felbocsátott műszereket. 

Forrás: Bakonyi Csillagászati Egyesület

Az Űrbatyu a felbocsátást követően néhány óra múlva földet ért. A pontos helyet azonban nem tudták a csillagászok beazonosítani, így az erdőkkel, mezőgazdasági területekkel körülvett faluban az estig tartó kutatás nem vezetett eredményre. A következő napokban visszatértek keresni, de eredménytelenül. Majd 23-án Veisz Andrásnál megcsörrent a telefon. Azonnal útnak indultak. Ivanics Ferenc, a Bakonyi Csillagászati Egyesület elnöke elmondta, a műszerek a másfél hónapnyi időjárási viszontagságok után is többnyire használhatók maradtak, jelenleg dolgoznak az adatok kinyerésén. Az már biztos, hogy új rekord magasságig, 32710 méterre jutott a műszer. 

Forrás: Bakonyi Csillagászati Egyesület

A felvevő a héliummal töltött ballon eldurranását is rögzítette. A felvételek között az is látszik, hogy az Űrbatyu mellett néhány kilométerrel egy repülőgép halad el. Nagyon szép felvételek készültek, amelyeket az amatőr csillagászok közzétesznek, hogy az érdeklődőket közelebb hozzák a természettudományokhoz. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában