Megszólaltalak a harangok

2022.06.05. 12:00

Emlékezés Trianonra Balatonfüreden: megmaradtunk, talpra álltunk

Az emlékezés erkölcsi kérdés, erről is beszélt ifjabb Arató György történész, a Nemzeti Emlékezet Bizottság tudományos titkára a nemzeti összetartozás napja és az 1920-as trianoni békeszerződés aláírásának 102. évfordulója alkalmából tartandó megemlékezésen, Balatonfüreden a Kovászna parkban lévő Trianon emlékműnél június 4-én.

Kovács Erika

Bóka István polgármester, valamint Hári Lenke és Holczer András alpolgármesterek koszorút helyeztek el a Trianon emlékműnél

Forrás: Nagy Lajos/Napló

-Szomorú példa a nagy Magyarország kontúrjaival jelzett emléknap és a velünk élő történelem közötti különbségre az, hogy a Trianonban elcsatolt területünknek alig tíz százalékán van jelenleg többségben a magyarság, fogalmazott ifjabb Arató György történész. Hozzátette egyebek mellett, eszerint az etnikai alapú, korábban igazságosnak nevezett revízió lehetősége, számunkra, sőt a következő nemzedéknek is elenyészett. A nemzeti összetartozás, valamint a világban való helyünk apropóján szent célnak nevezte, hogy hagyjunk valamit maguk után abból, amit őseink fontosnak tartottak, és mi tovább örökíthetünk. A békediktátum apropóján aláhúzta, reménytelenség és tanácstalanság jellemzi a jószándékú és igazságvágyó embereket. 

Forrás: Nagy Lajos/Napló

A történész a gyászos tények sorolása és a sikerek emelgetése helyett hosszan idézett történelmi példákat, melyek tanulságosak lehetnek a ma emberének is. Ifjabb Arató György utalt egyebek mellett Mátyás korára, a török időkre és a végvári katonaságra.    

Forrás: Nagy Lajos/Napló

Az emlékezésen az alkalomhoz illő, szép műsort adtak a Balatonfüredi Eötvös Loránd Általános Iskola diákjai, valamint Balatonfüred Város Koncert Fúvószenekara, majd a város vezetése, illetve ismert személyiségei, mások mellett Bóka István polgármester koszorút helyezett el a Trianon emlékműnél. A balatonfüredi rendezvény szép mozzanatát adta, amikor megszólaltak a város haragjai.


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában