Nyugalomkeresés a természetben

2022.06.26. 17:00

Finn étel- és életreceptek a bakonyiaknak

Sok zirci kulturális rendezvényt háziasabbá, barátságosabbá tesz a Bakonyi Finnbarátok Köre Egyesület, ezért kíváncsiak voltunk történetükre, amely negyedszázadra nyúlik vissza és a napokban is megtartották a Johannust, a jellegzetes finn ünnepet a bakonyi városban, tűzgyújtással.

Rimányi Zita

A finn Johannus ünnepet a zirci Barátság parkban évente megtartják, Szent Iván éjszakáján Fotó: Egyesület

Fotó: Picasa

Wenczel Zsuzsannát, a Bakonyi Finnbarátok Köre Egyesület elnökét kértük visszatekintésre. Elmondta, hogy korábban egy tanítványa tanult Nivalában, egy szakképző iskolában. Majd a zirci és a finnországi intézmény közt diákcsereprogram alakult ki. Több finn diák tanult nálunk, több magyar az északi országban, ami páratlan lehetőséget jelentett a fiataloknak. Nyelvet, szakmát tanulhattak, önállóságra, nyitott szemléletre tettek szert, ami meghatározta jövőjüket. Az iskolásokat vendégül látó családok közt pedig barátságok alakultak ki, csoportos cserelátogatások során ismerték meg a két város lakói egymás kultúráját, életmódját, egyre több szálon szövődött a kapcsolat.

– Máig emlékezetes számunkra a megbeszélés, amit sámlis összejövetelként emlegetünk, mert férjem irodájában nem volt elég szék, így más ülőalkalmatosságokat vittünk be. Akkor, 1996-ban jutottunk arra, hogy érdemes lenne civil szervezetet létrehoznunk, ami többek közt a magyar és a finn kultúra közti közvetítőként működne. Ahhoz is hozzájárultunk, hogy 1998-ban Zirc és Nivala testvérváros lett – emlékezett vissza az egyesületi elnök, akit arról kérdeztünk, mi az, amiben más a finn életmód, amit érdemes tőlük ellesni. Szerinte a hozzáállásukat a természethez, ahogy egybe tudnak olvadni vele, a részeként élnek. A tóparti hétvégi házakban, a saját kertjükben, az érintetlen erdőkben, a manósipka alakú sziklák mellett irigylésre méltó módon tudnak megfeledkezni hétköznapi gondjaikról. Emiatt olyasfajta nyugalom, letisztultság jellemzi őket és lassabb életritmus, amiben élmény megmerítkezni – fogalmazott Zsuzsa. 

Egy évtizednyi egyesületi munka után elgondolkodtak azon, mit tudnak még adni a Finnországban szerzett tapasztalataik alapján a helyieknek, mit érdemes megosztaniuk nagyobb közösséggel. Ezért nyitottak a város kulturális rendezvényei felé. Több mint negyven tagot számlálnak jelenleg is, 26 és 80 év közöttieket. Örömüket lelik abban, hogy életük fontos mozzanatait együtt élik meg, akárcsak a zeneszeretetben, a finn konyha módszerei szerint készített ételekben, azok kínálásában, megkóstoltatásában és Zsuzsanna sorolta is a recepteket, a hallevesét, a pulláét, a fahéjas-kurkumás sütiét és a pirakkáét, a karjalai pirogét, aminek halacska alakú tésztájába rizses töltelék kerül. 

Számos eseményük közül kiemelendő a Johannus, a jellegzetes finn ünnep, ami a nyár kezdetét jelzi, az életörömét és a fény éjszakájának is nevezik az északiak, náluk ugyanis éjtelen éj, amikor vadvirágkoszorút fonnak a nők fejére. Zircen Szent Iván éjjelén ebből az alkalomból az egyesület tagjai és a hozzájuk csatlakozók a Barátság parkban máglyát szoktak rakni, tüzet gyújtanak, ami fölött a fiatalabbak akár átugrálhatnak. A hiedelmek szerint boszorkányok, manók megjelenésével, érkezésével számolhatnának, ám a spontán, plédes, táncos kikapcsolódási lehetőség inkább olyan érzést nyújt nekik, hogy magukba érkezhetnek meg. Idén is ezt élhették át.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában