Hasznos közösségi hobbi

2022.06.03. 13:00

Halimbai érdeklődők ismerkedtek a bolgárkerttel

A bolgárkertben folyó közösségi termeléssel ismerkedtek minap a halimbai kertbarátok.

Tisler Anna

A halimbai kertbarátok megnézték a szépen gondozott parcellákat Fotó: Tisler Anna

Az érdeklődőket Kovács Tibor, a kert gondnoka kísérte végig a kerten. A halimbaiakat többek között az érdekelte, hogyan oldják meg a gyomirtást a parcellákon, ugyanis tudják, hogy vegyszer nélkül gazdálkodnak. Minden igényt ki tudnak elégíteni, és ha jövőre többen jelentkeznének, újabb területet vonnak be a termelésbe. A területet Ajka önkormányzata tette öt éve mezőgazdasági termelésre alkalmassá. A program azóta népszerű a városban.  
A látogatók kiváló ötletnek tartják azt, hogy a termelők segítenek a rászorulóknak, és vállalják, hogy a termény tizedét jótékony célra ajánlják fel. Kovács Tibor elmondta, minden kertbarát azt termel, amire a háztartásában szükség van, jó tanáccsal szívesen segítenek. Főként az először termelők érdeklődnek, hogy a föld mire a legalkalmasabb. A vetésnél figyelnek arra is, hogy minél több ideig teremjen az adott zöldség, hogy sokáig tudjanak szállítani a szociá- lis intézménybe. Ha a termelő elutazik és kéri, a kert munkatársai távolléte alatt locsolják a parcelláját. A locsolóvíz és a kerthasználat a termelőknek díjmentes. 
A résztvevők a közös munka által közösséggé válnak, részt vesznek a közösségi programokon. Az udvari szalonnasütőt bárki használhatja. A szülőkkel, nagyszülőkkel kilátogató gyerekeket játszótér is várja. 
A kert gondnoka és munkatársai több mint ötvenféle gyógynövényt termesztenek, amelyet feldolgoznak. A gyógyteákat a város közösségi rendezvényein kóstoltatják, népszerűsítve ezzel az egészséges életmódot. 
Keresszegi Ferenc, az önkormányzat munkatársa kérdésünkre elmondta, hogy a kerttel évekkel ezelőtt felvette a kapcsolatot a magyarországi Bolgár Nemzetiségi Önkormányzat, amelynek tagjai 200 tő paradicsompalántát ajándékoztak az ajkaiaknak. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában