Európában is egyedülálló program

2022.06.29. 19:58

Kárpát-medencei találkozóhely: egyházi hét a Zánkai Erzsébet-táborban

Európában is egyedülálló programnak nevezte az Erzsébet-táborokat Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár annak apropóján, amikor az egyházi hét alkalmából meglátogatta a Zánkai Erzsébet-tábort június 29-én, szerdán.

Kovács Erika

Soltész Miklós államtitkár: Fantasztikus, kiterjedt és sok területet érintő lehetőségeket kínálnak ezek a táborok

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Méltatta a kormányzatot Soltész Miklós államtitkár az Erzsébet-program létrehozása, majd a táborokat érintő jelentős felújítások, korszerűsítések támogatása miatt.

Azt mondta, fantasztikus, kiterjedt és sok területet érintő lehetőségeket kínálnak ezek a táborok. Kezdetben 30 ezer gyermek, család, nagycsalád, illetve fogyatékossággal élő ember pihenhetett ezeken a helyeken, ma már mintegy 170 ezer. A táborok nagyszerű programokat kínálnak például a sport, a tudomány, az ismeretterjesztés terén, és hazaszeretetre nevelnek. Nagyon fontos az ifjúságra nézve az egyházi hét, melyen mintegy 3000 gyermek vesz részt a Kárpát-medence egyházi iskoláiból.

Hornyák Tibor, az Erzsébet Alapítvány elnöke köszönettel szólt az állam támogatásáról: évente 11 milliárd forintból gazdálkodnak, és központi támogatást élveztek a felújítások is, majd felidézte az alapítást kísérő egyházi, keresztény szellemiséget. Aláhúzta a táborok komplex szolgáltatását, így a napi ötszöri étkezés mellett például a karácsonyi programokat, az osztálykirándulásokat, a napközis táborokat, illetve a legnépszerűbbeket, mint az ottalvós pihenések, valamint a balatoni programok, ilyen a sárkány és sétahajózás. Mindemellett szerveznek a résztvevőknek kézműves foglalkozást, cirkuszi és színházi előadásokat is.

Mint ismert, az egyházi hátterű Erzsébet Alapítvány hetedik éve szervezi és koordinálja közfeladatként Magyarország legnagyobb táboroztatási programját, az Erzsébet-táborokat, melynek programjai a magyarság és honismeret, a sport, a tudomány, a kultúra és a kereszténység alappillérek köré szerveződnek. Az ökumené jegyében a keresztény értékek átadásának lehetőségére idén is nagy figyelmet kíván fordítani az alapítvány: a gyermekek felnőtt kísérőikkel együtt igény szerint például reggeli áhítaton, taizéi imaórán, keresztény könnyűzenei koncerten, és további, lelkiségre fókuszáló programokon is részt vehetnek. Idén először, június 26. és július elseje között egyházi hetet is szervezett az alapítvány, amelyre több mint 40 településről, római katolikus, görögkatolikus és református felekezetű iskolákból, valamint határon túli, így felvidéki, vajdasági és erdélyi egyházi iskolákból is érkeznek gyermekek a kísérőikkel együtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában