Vízminőség

2022.06.11. 12:00

Kiváló a Balaton vize

Az Európai Unió értékelési rendszere alapján a hazai szabadvízi fürdőhelyek többsége kapott jó vagy kiváló besorolást, négy helyen volt kifogásolt a vízminőség – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) honlapján.

MTI

Forrás: pixabay.com

Az NNK tavalyi összesítése alapján az országos helyzetkép kedvező. A 274 kijelölt természetes fürdőhely közül 165 fürdővíz kapott kiváló, 64 jó és 6 tűrhető, 4 kifogásolt minősítést. Legnagyobb tavaink – Balaton, Tisza-tó, Velencei-tó – mellett a természetes fürdőhelyek zöme továbbra is kiváló besorolású.
A szezonban üzemben lévő 27 természetes fürdőhelyen nincs még elegendő minta a minősítéshez, de ezek ellen- őrzése is folyamatos. 
Az Európai Unió jelentése szerint a tagállamok, valamint Albánia és Svájc közel 22 ezer fürdőhelyének vízminősége csaknem 85 százalékban kiváló. A kedvelt nyári úti célok közül Horvátország, Görögország, Ciprus és Málta tengerpartjai, valamint Ausztria szabadvizeinek minősége legalább 90 százalékban kiválónak bizonyult 2021-ben. A kijelölt természetes fürdőhelyeket az üzemeltetők által megbízott laboratóriumok leg- alább évi négy alkalommal el- lenőrzik, egyszer a fürdési idény előtt, majd a szezon során havonta legalább egyszer. A természetes fürdővíz minő- sítése a baktériumok száma alapján történik, négy év leg- alább 16 eredménye alapján. 
Az értékelés a vízminőség ingadozását is figyelembe veszi, így megállapítható, hogy mekkora a szennyezés kockázata: a kiváló vagy jó minőségű fürdővizekben nagyon alacsony, a kifogásoltakon túl gyakori a biztonságos fürdőzéshez, bár ott sem folyamatosan rossz a fürdővíz minősége. Ez a kockázatalapú értékelés az esetlegesen fennálló egyéb egészségkockázatot is követi – olvasható a közleményben. 
Kitértek arra, hogy nyaralás, strandolás előtt érdemes tájékozódni az NNK honlapján, ahol megtalálható a kijelölt fürdőhelyek listája, a fürdővíz éves minősítése és a legutóbbi vízvizsgálat eredménye. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában