Passzív pihenés helyett aktív kikapcsolódás

2022.06.03. 20:00

Magyar nemzeti parkok hete Balatonfüreden: fókuszban a természet és a nevelés

Megváltoztak a pihenési szokások, a passzív pihenés helyett az aktív kikapcsolódás a népszerű, hangsúlyozta Rácz András, az Agrárminisztérium államtitkára a magyar nemzeti parkok hete megnyitóján, a Tagore sétányon, pénteken. Az eseményt a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatósága (BfNPI) szervezte meg, ahol az ország mind a tíz nemzeti parkja bemutatkozik különféle termékekkel, tájékoztatókkal.

Kovács Erika

Fotó: Kovács Erika/Napló

Pesti Attila, a BfNP osztályvezetője, a rendezvény narrátorának köszöntője után Rácz András államtitkár kiemelte, mindenkire jellemző a spontán érdeklődés a természet iránt, de főként a kisgyermekekre.

A nemzetipark-igazgatóságok igazgatói

– Hogy az érdeklődés tudatos legyen, szükség van környezeti nevelőre, túravezetőre, természetvédelmi őrökre, és az említett igazgatóságok szakembereire. Kifejtette, a fürdőzés mellett egyre többen túráznak, kerékpároznak, felkeresik a barlangokat a nemzeti parkokban. Hazánkban 700 ökoturisztikai létesítmény van, ennek felét nemzeti park működteti, melyeket évente 1,6 millió ember keres fel. Az államtitkár üdvözölte a nemzeti parkok képviselőit, akik helyi termékeikkel elhozták adott vidék ízeit, hangulatát. Elhangzott, a következő héten mind a tíz nemzeti parkban különleges túrákkal várják az érdeklődőket, a jövő hétvégét a nagycsaládosoknak szentelik, akiknek az őket képviselő, 12 ezer tagú egyesülettel együtt programokat szerveznek. Külön gondolnak a gyerekekre. Egész évben színes programokkal várnak mindenkit az igazgatóságokon, melyekről adott honlapokon lehet tájékozódni.

BfNP sátra előtt Puskás Zoltán, Rácz András, Bóka István, Balczó Bertalan, Petróczi Imre

Puskás Zoltán, az idén 25 éves BfNP igazgatója beszélt a Tagore sétány, illetve a környék természeti értékeiről, így a vetési varjakról, a vízimadarakról, a balatoni nádasokról.

–Ezúttal minden a szemléletformálásról, az oktatásról, a tanításról szól, a nemzeti parkok, a természetvédelem bemutatásáról, mondta. Az említettek mellett egész évben elkötelezettek az igazgatóságok, e feladatokat naponta végzik. Példaként említette a Pannon Csillagdát, ahol a látogatók több mint 80 százaléka szakvezetéssel járta végig a kiállítást. Méltatta a Balatonfüredet, mely fantasztikus természeti környezetben található, kiemelte a Lóczy barlangot, a tihanyi vulkanizmust, a Tapolcai-medence tanúhegyeit. A rajtuk lévő „zöld felület”, a természet védelme az ott lévő rengeteg botanikai értékek, védett fajok élőhelye miatt alapvető. Az igazgató külön szólt az iskolásokról, gyerekekről, akik nagyon fogékonyak a természet és környezetvédelem iránt, melyek korunk nagy kihívásai. –Ezt a tájat a mostani, vagy még kedvezőbb ökológiai állapotában szeretnénk továbbadni a következő generációnak, mely elsődleges feladata a BfNPI-nak, közölte.

Forrás: Kovács Erika/Napló

Bóka István, Balatonfüred polgármestere üdvözölte a hétvégi hal és borünnepet, ezen belül is a hazai nemzeti parkok bemutatkozását, mindkettő rendezvény hasonló értékeket képvisel. Így felhívják a figyelmet a természeti, kulturális és gasztronómiai értékekre. Köszönettel beszélt a BfNP munkájáról, a beruházásaikról, ilyen például a Lóczy-látogatóközpont. A természetiskola minősítési rendszert, amely a tíz nemzeti park különböző helyszíneit és programjait foglalja magában, Kopek Annamária szakértő mutatta be. A rendszer az agrártárca közreműködésével épült ki. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában