Fürdőzésre alkalmasak

2022.06.16. 11:30

Szakemberek ellenőrizték megyénkben a strandokat

Fürdésre alkalmas a Veszprém megyei strandok vize, tájékoztatott a Veszprém Megyei Kormányhivatal kedden.

Marton Attila

A kormányhivatal az ellenőrzéseket a szezon alatt is folytatja

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Kiemelték, a kormányhivatal folyamatosan ellenőrzi a fürdővizek minőségét és a közegészségügyi szabályok betartását a fürdőzők védelme érdekében. A megyében idén 65 balatoni strand mellett a Hámori tavon, a Nagyteveli víztározón, valamint a Joó-tavon Marcalgergelyiben üzemel fürdőhely. A szezon előtti ellenőrzések alapján megállapították, a strandok vize fürdésre alkalmas. 

A kormányhivatal – nép- egészségügyi feladatkörében eljárva – az ellenőrzéseket a szezon alatt is folytatja. Arra is kitértek, a Nemzeti Nép- egészségügyi Központ minden fürdési idényt követően országosan elvégzi a fürdővizek minősítését, amelynek során az adott szezon és az azt megelőző három idény valamennyi vízvizsgálati eredményét figyelembe veszi. A 2018–2021 közötti időszak alapján a Veszprém megyében található strandok a tavalyi évhez hasonlóan idén is javarészt „kiváló” minősítést kaptak. Hozzátették, Veszprém megyében a fürdővizek vizsgálatát a Veszprém Megyei Kormányhivatal és a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályainak Laboratóriumi Osztályai végzik. A szakemberek a szemrevételezés során azt is vizsgálják, hogy vannak-e szennyezésre utaló, látható jelek vagy egyéb hulladék, intenzív algásodás vagy hínárosodás a vízben. 

A kormányhivatal közölte azt is, fürödni csak olyan helyeken lehet, amelyek nem esnek tiltás alá és jogszabály szerint kijelölt fürdőhelynek minősül- nek. A nem kijelölt fürdőhelyek mind balesetveszély, mind fertőzésveszély szempontjából nagyobb kockázatot jelentenek, ugyanis ezeken a helyszíneken a víz minőségét nem ellenőrzik a szakemberek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában