Várkapitány

2022.06.05. 15:30

Szenvedélyük a történelem, cél a sümegi vár helyreállítása

Egymilliárd forint támogatással újították fel a középkori sümegi vár keleti szárnyát, az eredeti állapot helyreállítása terveik szerint tíz éven belül megtörténhet - erről beszélt a munkálatokat, terveket, családot érintő kérdéseinkre válaszolva Papp Imre várkapitány, és felesége, Papp Imréné Krisztina. Büszkén tekintenek rá, hogy Sümeg előkelő helyen áll a nemzetközi turisztikai térképen, mely Magyarországot népszerűsíti, náluk az idegenforgalom és a műemlék egymással jó kapcsolatban áll, fejlődik.

Kovács Erika

Papp Imre várkapitány és felesége, Krisztina

Forrás: Szijártó János/Napló

- Csákánnyal, lapáttal, munkásruhában bontottam a sziklát harminc évvel ezelőtt. Budapesten vezető állást hagytam ott a szülőföldemért, ezért a várért, mert a történelem és az ódon falak megóvása, a helyreállítás már akkor a szenvedélyem volt - tekintett vissza Papp Imre. Feleségével együtt elmondta, három részre osztották a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft-vel karöltve a munkálatokat. Ez érinti a Köves-bástyától a Kápolnáig húzódó keleti szárnyat. Itt többszintes épület készült, így a földszinten az eredeti középkori konyha, étterem és kiszolgáló egységek, mellette a középkori sütőház és bognár műhely, az emeleten pedig kiállító-helyiségek.

A felső szint annak idején a katonák, a várvédők szálláshelye volt. A keleti szárny végleges formáját októberre nyeri el, ahol az infrastruktúra is rendelkezésre áll. Míg korábban csak védőtetőket lehetett elhelyezni, most már fel lehet építeni a várat eredeti formájában. Még érzékelhető a kontraszt a fejújított szárny, és mellette a régi, romos rész között.

Tervezik a várban lévő püspöki palota felépítését is, mely egy-két éven belül megkaphatja az engedélyt, és a felújításhoz szükséges másfél- kétmilliárd forint támogatást. A munkát a későbbiekben a Rendeki-toronnyal és a körülötte lévő nagybástyákkal folytatják. Büszkék a világon egyedülálló felvonóhídra, amit acélból, fából építettek újjá. A vár eredeti, 17. századi állapotának helyreállítása tíz éven belül megtörténhet. 

– Ezt megígértem a fiamnak, aki sajnos fiatalon, betegségben elhunyt. Vele kezdtük a tervezést - mondja megrendülten a várkapitány. 

További terveikről kifejtették, összekötik a vár előtti parkolót a városban lévő Püspöki Palotával, hogy idegenforgalmi kapcsolatot teremtsenek a létesítmények között. A későbbiekben pedig a Magyar Turisztikai Ügynökséggel (MTÜ) együtt tervezik a már megkezdett felújítási munkálatok folytatását, mert az MTÜ számára is nagyon fontos, hogy látogatókat vonzó idegenforgalmi helyszínek legyenek Magyarországon.

Felidézték, már korán felismerték, hogy a puszta falak senkit nem vonzanak, így a felújítás mellett különféle attrakciókkal, főleg lovas programokkal, szolgáltatásokkal, egyedi látnivalókkal töltötték meg a középkori falakat és környékét. Szívügyük a történelem, hogy azt minél szélesebb körrel megismertessék, így a korabeli eseményeket felnőtteknek, gyerekeknek érdekes programokkal idézik fel. A bevételt kezdettől visszaforgatják a fejlesztésre, mely mindig is jellemző volt, így az elmúlt harminc évben lépésről lépésre történtek az előrelépések. Nagyon fontosnak tartották azt is, hogy kutassanak gyógyító hatású termálvíz után. Erőfeszítésük sikerrel járt, így a medencéket is ezzel töltötték meg. Büszkén tekintenek rá, hogy Sümeg előkelő helyen áll a nemzetközi turisztikai térképen, mely Magyarországot népszerűsíti. A munkaerőt, a pozitív hangulatot, az eredményességet érintő kérdésünkre kifejtették, alapvetőnek tartják az igényességet, amit a vezetők képviselnek. Esküsznek a családias hangulatra, az összeszokott csapatra, melynek alapja a személyes példamutatás, a dolgozókkal való már-már baráti kapcsolatra, a tisztelet, illetve az, hogy az egész család, az unokákkal együtt valamennyi feladatból kiveszi a részét. 

- Nincs titok, mindez összefogással, egymást kiegészítve működik így! - hangsúlyozták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában