Beérett a közös munka gyümölcse

2022.06.19. 14:00

Történelmet írtak Balatonakaliban: megkapták a kikötőt, elindult az első hajó

Elindult az első közforgalmi hajó a Balatonakali hajóállomásról június 18-án, szombaton délután, miután megkapta 25 éves használatra az önkormányzat a kikötőt a Balatoni Hajózási (Bahart) Zrt.-től, melyben meghatározó szerepe volt Kontrát Károly országgyűlési képviselőnek, hangzott el a szombati ünnepségen.

Kovács Erika

20220618 Balatonakali kikötő elindul az első menetrendszerinti hajó. Foto: Pesthy Márton PM Veszprém Megyei Napló

Fotó: PESTHY MARTON

-Megígértük, megcsináltuk: újra indul menetrendszerinti hajójárat a balatonakali kikötőből. Még 2020-ban nagyon sok egyeztetés és érvelés után sikerült elérnünk, hogy a Bahart kikötő a helyi önkormányzat ingyenes használatába kerülhessen 25 évre, hangsúlyozta Kontrát Károly képviselő, akit tapssal fogadtak a zsúfolásig megtelt mólón. Megjegyezte, az ittenihez hasonló történt Balatonalmádiban, Balatonudvariban, és Balatonkenesén is. Beérett a közös munka gyümölcse, mert ezen a nyáron az Arács nevű hajóval már el lehet jutni a szemközti kikötőbe, majd onnan a többi járathoz csatlakozva vissza is lehet érkezni még este. -Örömmel tölt el, hogy segíthettem, és ma elindíthattam első hivatalos útjára az Arács nevű hajót Balatonakaliból Balatonszemesre, fogalmazott.
 

-Az akali kikötő kivételes helyi érték, amihez az itteniek és a nyaralósok közös érdeke fűződik, vélte Koncz Imre. A polgármester felidézte, a kikötő hosszú évtizedeken át, már elődeiknek is közösségi, illetve ikonikus helyszíne volt, amit ükapáik építettek verejtékes munkával. Innen indultak hajózni az emberek a Balatonon, horgásztak, innen nézték meg a naplementét, sétáltak az esti fényben és gyönyörködtek a tó színeiben, de sokan a randevú helyszínének választották a páratlan természeti környezetben lévő hajókikötőt, a mólót. A piaristák már 1813-ban komphajót üzemeltettek Akali és Öszöd között. A hajózás mindig is nagyon kedvelt esemény volt a helyiek életében, a fedélzeteken legendás énekesek, együttesek léptek fel.–Az, hogy ismét közforgalmi hajó közlekedhet innen, történelmi esemény a település életében, fogalmazott a polgármester. 

 

Koncz Imre köszönettel szólt a képviselő segítségéről, a Bahart együttműködéséről, az összefogásról, az erős, támogató helyi közösségről, az Arács nevű hajó működtetőiről, majd utalt a rengeteg tárgyalásra, megbeszélésre, a kitartó munkára, ami megelőzte a mostani ünnepi pillanatot. Közölte, az Európai Unió pályázatán elnyert 135 millió forintból horgászturisztikai fejlesztést valósítanak meg, melynek része lesz a kikötő is, amit már megkezdtek, és egy év múlva befejezik. Tervezik kulturált mosdó, valamint parkoló és zöld területek létrehozását. Szerinte még vonzóbb idegenforgalmi célpont lehetne a kikötő a környező vállalkozások együttműködésével, kiváló étteremmel, szálláshelyekkel. Az ünnepségen méltatta az eseményt Veigl Gábor, a Bahart vezérigazgatója, Lombár Gábor, a Balatoni Szövetség elnöke és Magyar Balázs, a Beach Boat Kft. ügyvezetője, az Arács hajó képviselője is, majd a jelenlévőkkel, illetve az utasokkal megtelt hajó átment Balatonszemesre, ahol virággal fogadták őket.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában