Települések

2022.06.27. 07:00

Vitathatatlanok a közös értékeik - Apáti nevű települések találkoztak

Az Apáti nevű települések hagyományos találkozójának ezúttal a község adott helyet. Az eseményre megtelet a sportpályán felállított rendezvénysátor, kilenc településről érkeztek vendégek, hogy együtt ünnepeljenek, ismerkedjenek egymással.

Tóth B. Zsuzsa

Az apáti nevű települések találkozóján a házigazda Monostorapáti legkisebbjei, az óvodások is bemutatkoztak Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

A találkozót a Tapolcai Ifjúsági Fúvószenekar koncertje nyitotta, majd Udvardy György érsek ünnepi szentmiséjét a közös ebéd és Takács Péter polgármester megnyitója követte. – Amikor 2016-ban köszöntöttem önöket, arról beszéltem, hogy az Apáti nevű települések fenntartják maguknak a meg nem változás jogát. Minden alkalommal, amikor valamely apáti nevű településen találkoztunk, tanúbizonyságot tettünk mindarról, hogy azok a közös értékek, amelyek az apátság, az apátiak történelmi múltjában fellelhetők, azok megtalálhatók a mindennapjainkban, a ma élők sokaságában is. arról biztosítjuk önmagunkat és utódainkat, hogy a közösség, amelyet alkotunk, fontos kovásza annak, hogy a magyarság, a magyar nemzet egy irányba gondolkodjon – mondta a polgármester. Navracsics Tibor miniszter beszédében a hagyományok és az összetartozás fontosságát hangsúlyozta.  

Forrás: Tóth B. Zsuzsa/Napló

A kulturális programban bemutatkoztak a házigazda település művészeti csoportjai is. Felléptek néptáncukkal az óvodások, a Nagyikák sramli táncot, néptáncot és apáca táncot jártak, műsort adtak az iskolások, Ángyán Luca hegedűn játszott. Bemutatkozott a Monostorapáti Vegyeskórus, a Zalaapáti Harmonikazenekar és László Attila adott koncertet. Ropta a Tördemic Néptáncegyüttes, játszott az Esztám Band, majd a vándorzászló átadását követően vacsora után Ihász Dominika énekelt. az Ocho Macho koncertjére megtelt a sátor, majd a napot az SMS zenekar bálja zárta. 

Forrás: Tóth B. Zsuzsa/Napló

A vendégek a településsel ismerkedve megnézték a falumúzeumot, az egészségsátorban rutin ellenőrzéseken vehettek részt, az érintett települések bemutatták saját értéktáraikat. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában